Luni, 15 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă a Evaluării Naționale – etapa 2020. La proba scrisă de Limba și Literatură Română au fost prezenți 161.038 de candidați.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Educației și Cercetării, la nivel național, 11.490 (6.7%) de candidați NU s-au prezentat la examen. Demn de luat în seamă,  dintre aceștia, 166 de candidați se află în izolare, iar alți 18 sunt spitalizați/carantinați.

Dintre cei care s-au prezentat pentru a susine examenul, un singur candidat o elevă din județul) a avut temperatura peste maximul admis (n.r. Pe surse: se pare ca eleva are enterocolită!). Această elevă va susține examenul în etapa specială (29 iunie – 4 iulie).

Un alt fapt de remarcat este acela că pentru tentativă de fraudă, la nivel național au fost eliminați numai 3 (trei) candidați, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00.

Următoarea probă va avea loc miercuri, 17 iunie (Matematică), iar ultima probă – Limba și literatura maternă – va fi susținută joi, 18 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Primele rezultate vor fi afișate luni, 22 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate sâmbătă, 27 iunie.