Media tranzacțiilor pe perechea euro/leu calculată de BNR și publicată zilnic în jurul orei 13 a fost luni de 4,89 lei pentru un euro, un nou record pentru piața valutară din România. De altfel, în ultimele săptămâni au fost depășite, la rând, mai multe praguri și acesta nu e… semn bun!

Cu toate că pragul de 4,89 nu a mai fost atins până acum, tendința de depreciere controlată ar putea continua. În acest context cre de la sine trage un semnal de alarmă, majoritatea analiștilor economici estimează că euro va oscila în acest an în jurul cotației de 4,9-4,95 lei.

Trebuie precizat că valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9182, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9708 lei pentru un euro, se arată într-un sondaj privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania.

de remarcat și că, față de monedele țărilor din jur, leul românesc a avut variații mai mici în ultimele luni, Banca Centrală fiind confortabilă se pare cu un ritm de depreciere de 2-3% pe an.

În condițiile unor deficite foarte mari (importuri mult mai mari decât exporturile și un deficit fiscal ridicat), leul nu are cum intra pe o traiectorie de apreciere.