Somnul este o necesitate fundamentală pentru om – la fel de necesar precum aerul, soarele, apa și mâncarea. De el depinde nu doar recuperarea forțelor fizice, ci, mai presus de toate, sănătatea noastră psihică și fizică. Conștientizând acest lucru, noi, oamenii, am început să investim din ce în ce mai mult în mediul ideal pentru un somn sănătos și de calitate. Acest mediu include un pat confortabil, o pernă potrivită și o pilotă moale și luxoasă, care să ne ofere senzația unei calde îmbrățișări materne.

De ce este important să investim în lenjerie de pat și accesorii de calitate?

Aranjamentul patului nostru influențează în mare măsură dacă ne vom simți confortabil înainte de a adormi. Nu este nevoie să explicăm că disconfortul fizic împiedică adormirea rapidă și atingerea fazei profunde (REM) a somnului. Disconfortul afectează somnul la fel de mult ca și stresul psihic.

Este logic ca, înainte de somn, să încercăm să ne detașăm de lucrurile rele care se întâmplă în jurul nostru și să eliminăm toți factorii fizici care ne creează chiar și cel mai mic disconfort. Aceștia pot fi o saltea incomodă sau o pilotă iarnă grea și care supraîncălzește pielea, limitând respirația și libertatea de mișcare pe parcursul întregii nopți.

Este extrem de important să investim în perne și pilote de calitate, precum și în lenjerie de pat plăcută la atingere, care ne face să ne simțim ca și cum am fi cazați într-un hotel de 5 stele. Toate acestea ne vor da o senzație de importanță personală. Muncind din greu, trebuie să ne asigurăm că avem parte de o odihnă de calitate, iar aceasta depinde adesea și de pilotă.

Care sunt criteriile importante în alegerea unei pilote luxoase?

Pentru a vă bucura de un somn liniștit și sănătos, este important să vă alegeți corect pilotele. Iar dacă vă place să vă răsfățați și nu sunteți dispuși să faceți compromisuri în privința confortului, acordați atenție produselor de clasă premium. Alegerea corectă a pilotei vă garantează că vă veți trezi odihniți și energici, pregătiți pentru provocările unei noi zile.

Fiecare dintre noi are preferințe individuale privind ușurința pilotei, precum și diferite senzații de cald și rece. Aceste caracteristici trebuie să corespundă preferințelor personale, dar există și criterii universale de care toată lumea trebuie să țină cont atunci când cumpără pilote. Acestea sunt:

Dimensiune

De obicei, ne orientăm către un anumit tip de lenjerie de pat în funcție de percepțiile noastre estetice. Culoarea sau imprimeul este ceea ce ne atrage imediat și nu este nimic condamnabil în acest fapt. După ce ne place materialul, culoarea sau imprimeul, este necesar să ne concentrăm asupra dimensiunii produsului respectiv.

Indiferent dacă cumpărăm dintr-un magazin fizic sau online, trebuie să știm în prealabil cine va folosi pilota. Aici, principalele întrebări pe care trebuie să ni le punem sunt:

  • Pentru adult sau copil;
  • Pentru o persoană sau două;
  • Care este dimensiunea patului.

În funcție de dimensiune, pilotele sunt împărțite în single, unul și jumătate, duble și pentru copii. În funcție de țara de origine, dimensiunile pot varia cu 5 – 10 cm. Dimensiunea pilotei este de obicei cu 10 până la 20 cm mai mare decât cea a saltelei. Unii oameni cumpără în mod deliberat pilote mult mai mari pentru ca marginile lor să cadă frumos pe toate părțile patului.

Materialul de umplutură

Umplutura pilotei este unul dintre criteriile principale în alegerea acesteia și de obicei este un factor determinant în găsirea locului de achiziție. Unele produse nu sunt disponibile în magazinele obișnuite, ci în locații specializate, inclusiv pe site-urile web ale producătorilor. Totul depinde de tipul și proprietățile materiei prime utilizate pentru umplerea pilotei.

Cel mai luxos tip de umplutură este puful natural. Produsele de clasă premium sunt realizate din puf de gâscă sau rață atent selectat, uneori combinat cu un mic procent de pene noi. Pilota de iarnă din puf a devenit un sinonim pentru confort și căldură, și nu întâmplător. Puful este un excelent izolator termic, care păstrează căldura fără a supraîncălzi corpul. În același timp, produsul final este super moale, pufos și extrem de ușor.

Vata sintetică este folosită pentru umplerea pilotelor de buget redus. Fibrele pe bază de poliester sunt utilizate pentru a crea o masă pufoasă albă, care este folosită atât în produsele de iarnă, cât și în cele ușoare de vară. Aceste tipuri de umpluturi atrag prin ușurința lor și prin capacitatea de a încălzi la o greutate minimă. Dezavantajul lor este însă tendința de a provoca transpirație nocturnă.

Un alt material larg răspândit este bumbacul – o materie primă naturală, la fel ca lâna. Din motive evidente, ambele tipuri de umpluturi sunt puțin reprezentate pe piața modernă. Ele nu pot atinge ușurința pufului și a vatei sintetice și au performanțe satisfăcătoare în ceea ce privește schimbul de căldură. În același timp, prețul lor este aproape de cel al pufului, ceea ce face ca alegerea în favoarea umpluturii naturale să fie complet logică.

Husa pilotei – la fel de importantă ca și umplutura.

Husa pilotei luxoase este fabricată din diverse materiale, adesea alese în funcție de tipul de umplutură. De exemplu, umpluturile din puf sunt plasate într-o țesătură de bumbac specială – percale, ale cărei deschideri sunt minuscule pentru a împiedica ieșirea micilor fulgi. Aceste țesături sunt de obicei clasificate ca „downproof” – capabile să păstreze umplutura la locul ei.

Produsele de elită cu umplutură artificială sunt acoperite cu huse din țesături luxoase, cum ar fi mătasea, tencelul, bambusul sau poliesterul. Este important ca husele să aibă un strat antiacarieni, pentru a garanta că pilotele sunt complet sigure pentru persoanele care suferă de alergii și pentru copiii mici. Țesătura trebuie, de asemenea, să fie durabilă, rezistentă la spălare, dar delicată și plăcută la atingere.

Destinație sezonieră

Pilotele sunt de obicei alese pentru un anumit sezon. Conform destinației sezoniere, acestea sunt: de iarnă, de vară și pentru toate sezoanele. Pilotele de iarnă au în general o umplutură mai densă, care poate menține o temperatură optimă a corpului și asigură o bună izolație termică. Din păcate, produsele din clasa economică, care sunt la fel de ușoare și calde, nu se descurcă bine cu ventilarea.

Pilota de iarnă din puf combină bine toate cele mai importante caracteristici: greutate redusă, schimb de căldură, izolație și ventilație. Singurul aspect la care pilota din puf cedează în fața altor produse este complexitatea întreținerii. Majoritatea produselor din puf pot fi curățate doar chimic, dar din fericire există și modele care pot fi spălate la mașină la temperaturi și rotații moderate.

Umplutura pilotelor de vară și de iarnă este destul de diferită. Cele de vară au o putere de umplere de 650 până la 750 cuin, în timp ce pilotele de iarnă ajung la un Fill Power de 850 cuin pentru modelele foarte călduroase. De asemenea, greutatea este importantă, variind de la 720 la 1600 g în funcție de dimensiuni. Pentru regiunile cu climat mai cald și încăperi încălzite, modelele ușoare de primăvară-toamnă sunt o soluție excelentă.

Tehnologia de producție – o caracteristică la care rareori acordăm atenție

O caracteristică importantă a pilotelor este tehnologia de producție utilizată în fabricarea lor. Producătorii folosesc diferite tehnologii și metode, în funcție de umplutură. Cele două metode cele mai răspândite sunt matlasarea și tipul casetă. Acestea au scopul de a menține umplutura la locul ei și de a preveni deplasarea și aglomerarea acesteia.

În cazul pilotelor matlasate, umplutura este cusută împreună cu materialul de acoperire. Acest lucru se face cel mai adesea cu umpluturile din vată sintetică, a căror densitate este suficient de redusă pentru a permite realizarea cusăturilor necesare. Tehnologia de producție permite păstrarea structurii pilotei atât în timpul somnului, cât și la spălare și uscare. În general, pilotele de acest tip sunt cele mai ușor de întreținut.

Pilotele de tip casetă sunt de obicei umplute cu puf de gâscă și rață. În acest caz, umplutura este plasată în buzunare individuale de tip casetă, prevenind astfel migrarea pufului în diferite secțiuni ale pilotei. Această tehnologie este utilizată pentru cele mai luxoase produse de pat.

Când alegeți o pilotă călduroasă de iarnă sau o variantă mai ușoară pentru sezoanele de tranziție, nu uitați că, calitatea acesteia depinde atât de materiile prime utilizate, cât și de tehnologiile de producție. Investiți banii cu înțelepciune, fără a economisi la lucruri mărunte. Vechiul proverb că „ce este ieftin, costă mai mult” este deosebit de valabil pentru pilote și lenjerie de pat.

Este imposibil să ne așteptăm la durabilitate de la un produs ieftin, iar a cumpăra frecvent ceva ce folosim constant este nerentabil. Confortul, senzația de lux și îmbrățișarea moale a pilotei creează condițiile pentru un somn sănătos, fără de care este imposibil să ne reîncărcăm bateriile după încă o zi stresantă.