Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei, a obținut o finanțare nerambursabilă de 362 milioane euro prin Fondul de Modernizare al Uniunii Europene. Fondurile vor fi utilizate pentru implementarea a trei proiecte majore de construire a unor noi unități de producție în cogenerare la trei dintre cele patru centrale electrotermice (CET-uri) din București: CET Sud, CET Progresu și CET Grozăvești.

Contractele de finanțare au fost semnate recent cu Ministerul Energiei, instituția care controlează ELCEN. Investiția totală necesară pentru aceste proiecte depășește 1 miliard de euro, iar noile centrale sunt esențiale pentru creșterea eficienței energetice și reducerea costurilor de întreținere pentru locuitorii Capitalei.

„Scriem istorie. Modernizarea celor trei CET-uri din București, din anii 1960. Contracte semnate ACUM de peste 1 miliard de euro. Bucureștiul va avea cel mai modern sistem de producere a agentului termic, iar costul cu gigacaloria va scădea la jumătate”, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe contul său de facebook.

Reducerea costurilor și a consumului de gaze naturale

„Prin aceste investiții, consumul de gaze naturale al ELCEN va scădea cu 40%. Noi estimăm că, dacă astăzi prețul gigacaloriei depășește 1.000 de lei, în 3-4 ani, după finalizarea proiectelor, vom putea discuta de un preț de 500-600 lei/gigacalorie. Acest lucru va însemna un cost al întreținerii mult mai mic pentru bucureșteni”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Detalii despre proiecte

  1. CET Sud – Cel mai mare proiect din cadrul investiției, care presupune construirea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 275 MW electrici și 214 MW termici.
  2. CET Progresu – Va beneficia de instalarea unor motoare termice de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 74,2 MW electrici și 72,8 MW termici.
  3. CET Grozăvești – Construirea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență, cu o putere electrică de 32,5 MW și termică de 41 MW.

Termene și implementare

Potrivit directorului general al ELCEN, Claudiu Crețu, compania intenționează să demareze cât mai curând licitațiile pentru contractarea lucrărilor de execuție. Planul este ca lucrările efective să înceapă până la sfârșitul anului viitor, iar proiectele să fie finalizate în următorii 3-4 ani.

Aceste investiții marchează un pas important în modernizarea infrastructurii de producție a energiei termice din București, contribuind la creșterea eficienței și reducerea costurilor pentru locuitorii Capitalei, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene pentru tranziția energetică.