Se anunță schimbări majore în Legea Educaţiei, după votatul dat de senatori: clasă cu 22 de elevi în învăţământul primar, 26 la gimnaziu şi liceu, 17 la grupele de grădiniţă. Președintele Klaus Iohannis urmează să promulge actul normativ.

Proiectul de lege iniţiat de UDMR a primit astăzi aprobarea senatorilor, potrivit

Clasă cu 22 de elevi în învăţământul primar, 26 la gimnaziu şi liceu, 17 la grupele de grădiniţă.

edupedu.ro. 

Potrivit proiectului care a primit votul final, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală “pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”.
După ce a fost adoptat tacit Camera Deputaţilor în aprilie 2019, proiectul de modificare a legii educaţiei a fost aprobat de Senat în 10 februarie 2020.
Ca să poată intra în vigoare, legea are nevoie de promulgarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Proiectul de lege votat astăzi stabileşte că, în învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a) educația antepreșcolară: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8. Legea prevedea, până acum, maximum 9 copii în grupa de creșă
b) învățământul preșcolar: grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17. Până acum, legea prevedea maximum 20 de copii în grupa de grădiniță
c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Până acum, legea prevedea maximum 25 de elevi în clasă în învățământul primar
d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Până acum, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul gimnazial
e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26. 

În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim“, se arată în proiectul de lege votat de Senat.

În prezent, legea modificată le permite școlilor și grădinițelor să încalce limitele, fără a prevedea un prag pentru excepții.

  • „La solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”, stabileşte legea adoptată astăzi de Senat.

    Adevărul este că așa este OPTIM: ca numărul de elevi într-o clasă să nu depășească 20-25, astfel încât profesorul să poată ține clasa sub control iar explicațiile să fie diseminate așa cum se cade, să poată ajunge în mintea fiecărui elev, iar eficiența lecțiilor să nu fie vorbă-n vânt „pe deasupra” unui număr mare de elevi care, într-o atare situație nu pot fi evaluați cum trebuie, nu pot primi atenția cuvenită, totul transformându-se într-un conglomerat cu nivele inegale, care nu se vor identifica niciodată cu o anume lecție, o anume matrice, un anumit bagaj de cunoștințe, cu un echilibru și profil care, la drept vorbind, i-ar putea influența pozitiv, pe mai departe, pe fiecare în parte.

  • foto: ziare.com