„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate.
Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Galați. În urma cantităților mari de precipitații căzute, în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acțiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localitățile Pechea și Drăgușeni.
Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe 1 drum național (DN 7/VL) și pe 1 drum județean (DJ 203C/BZ) și este blocată pe 1 drum județean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil.
Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitațiilor abundente, la nivel national sunt pregătiți să intervină pompieri, polițiști, jandarmi, dar și autoritățile publice din zonele afectate.
SITUAȚIA ACTUALĂ
În continuare se intervine în localități din județul Galați cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundațiilor produse.
MĂSURI ÎNTREPRINSE PENTRU GESTIONAREA SITUAȚIEI
Pentru gestionarea situațiilor înregistrate, la nivel central au fost întreprinse următoarele măsuri:
✓ monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
✓ realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județul Galați cu 5 bărci din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de viitură.
Totodată, în urmă cu scurt timp, tot pentru județul Galați, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din județele Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău.
De asemenea, la nivel teritorial au fost întreprinse următoarele măsuri:
✓ transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;
✓ menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
✓ instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
✓ activarea grupei operative la nivelul a 9 județe (BC, BT, BZ, GL, IS, NT, SV, VN și VS;
✓ emiterea a 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (AG, BC, GL, NT și VS) și a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 județe (BC, GL, NT și VS);
✓ creșterea capacității operaționale la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Galați, precum și creșterea capacității operaționale la nivelul Detașamentului de Pompieri Bacău din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bacău”, a transmis IGSU.
Se pare că numai în județul Galați 5 persoane și-au pierdut viața din pricina viiturilor și sunt mii de case inundate sau la un pas de a fi luate de ape.
În unele zone, canitățile de apă au depășit 150 de litri/metro pătrat în 12 de ore.
Pe DN25, circulația a fost oprită, datorită faptului că drumul este practic SUB APE.
Sunt, de asemenea, informații potrivit cărora, șeful DSU- Raed Arafat, ministrul Apărării, ministrul Mediului și autoritățile județene din zonele puternic afectate de furia naturii vor avea discuții în scurt timp, chiar în locurile cu pricina. Cea mai gravă situație e în zona localității Pechea.
De asemeena, în județul Vaslui, sunt zone unde au căzut 200 litri pe metru pătrat în mai puțin de 24 de ore, inclusiv la Bârlad care, la propriu este sub ape, sau în zona Iepureni.
***
Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea în Botoșani și se va deplasa în județul Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații, anunță biroul de presă al Guvernului.
Premierul va discuta cu autoritățile locale despre măsurile urgente de intervenție și de sprijin pentru populația și comunitățile grav afectate de inundații.
***
ANM a prelungit avertizarea de tip Cod Roșu care vizează mai multe localități din Vaslui. Astfel, ANM anunță că vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp în Județul Vaslui: Huși, Stănilești, Duda-Epureni,Pădureni, Drânceni, Lunca Banului, Arsura. Avertizarea este valabilă începând cu ora 09:10 până la ora 11:00.
foto: ISU Galați, Facebook, ziare.com