Concertul maestrului Nicola Piovani “Italia în energia muzicii”, unul dintre cei mai mari pianiști, compozitori și dirijori italieni a reprezentat un adevărat regal de muzică de cea mai bună calitate oferit publicului prezent în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României pe 26 iunie.

Prezentatoarea evenimentului, renumita actriță Mădălina Ghenea, a deschis concertul prezentând principalele sale momente. După introducere, Mădălina Ghenea l-a invitat pe scenă pe ES Ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi care a adresat salutări tuturor celor prezenți. Evenimentul a fost organizat de Institutul Italian de cultură în colaborare cu Ambasada Italiei la București, cu sprijinul Ducati Energia Romania.

În prima parte a concertului a avut loc recitalul cântăreței Silvia Mezzanotte, fostă solistă a trupei italiene Matia Bazar, câștigătoare a Festivalului de la San Remo în 2002, una dintre cele mai apreciate voci ale panoramei muzicale italiene. Silvia Mezzanotte a emoționat publicul cu melodii faimoase precum Vacanze romane dar și alte melodii din noul său spectacol Aspetta un attimo, 50 de minute de muzică de cea mai bună calitate pentru care a fost răsplătită cu numeroase aplauze.

La finalul recitalului Silviei Mezzanotte a avut loc pentru prima oară în România decernarea Premiului “Leonardo The Immortal Light”, un premiu internațional ce își propune comemorarea a 500 de ani de la moartea geniului italian Leonardo da Vinci, oferind recunoaștere “celor care cu geniul lor extraordinar au mers pe urmele mareului maestru”.

Societatea DUCATI ENERGIA Romania a primit premiul pentru Inginerie Energetică, premiu ridicat chiar de Președintele Ducati Energia, Guidalberto Guidi “pentru că a condus, cu hotărâre și tenacitate, Grupul, fondat în 1926, spre afirmarea drept una dintre cele mai importante companii mondiale din sectorul său; capabil să facă față provocărilor, promovând cercetarea și inovarea, concentrându-se mereu pe dezvoltarea energiei”.

Ducati Energia Romania este unul dintre principalii furnizori ai Enel Romania, acordând o atenție deosebită eficienței energetice, oferind o importantă contribuție tehnologică și productivă. În plus, Ducati Energia România acordă o atenție deosebită calității și siguranței la locul de muncă, într-un moment de mare criză din cauza lipsei forței de muncă în țară, această sensibilitate față de siguranța angajaților fiind una dintre valorile fundamentale ale societății. În noua aripă industrială a fabricii din România, mulțumită recentei investiții de peste 1,5 milioane de euro, se produc condensatoare și contoare inteligente, ce permit familiilor din România să conștientizeze și să controleze comportamentele de consum. Ducati Energia Romania joacă un rol deosebit de important pentru economia regiunii Prahova, nu doar ca cifră de afaceri ci și ca persoane angajate, asigurând peste 600 de locuri de muncă.

După înmânarea Premiului “Leonardo The Immortal Light” pentru Inginerie Energetică a urmat partea cea mai așteptată a concertului. Maestrul Nicola Piovani a intrat pe scenă însoțit de membrii orchestre sale. Sub titulatura “La musica e’ pericolosa”, parafrazare a cuvintelor celebrului Federico Fellini, cu care de altfel maestrul a colaborat, concertul lui Piovani a reprezentat o adevărată poveste muzicală, interpretată de instrumentele prezente pe scenă – pian, contrabas, percuție, saxofon, clarinet, chitară, violoncel, acordeon. Muzica s-a îmbinat armonios cu imagini din filme celebre, pentru care Maestrul Piovani a realizat coloana sonoră: L’Intervista și Ginger e Fred filmele regizate de Federico Fellini sau Speriamo che sia femmina și Il Marchese del Grillo, filmele lui Mario Monicelli.

O extraordinară călătorie în timp, punctată și de povestirile lui Nicola Piovani înainte de fiecare melodie, care i-a emoționat pe toți invitații, fără excepție.

La sfârșitul concertului, ES Ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi, a fost cel care a înmânat cel de-al doilea premiu “Leonardo The Immortal Light 2019” pentru muzică, maestrului Nicola Piovani: „pentru că a reușit să transforme muzica în poezie, însoțind publicul într-o călătorie cinematografică, prin compozițiile sale magistrale, urmaș ai celor mai mari compozitori italieni”.

La final, Piovani a interpretat melodia faimoasă, câștigătoare a Premiului Oscar în 1999 pentru cea mai bună coloană sonoră a filmului “La Vita e’ bella”.