ABSOLUT IMPRESIONANT: Ziua României se sărbătorește și la… Cascada Niagara, grație unei inițiative a Ambasadei României din Ottawa și a emisiunii „Noi Românii”, realizată de timișoreanul Raul Dudnic, muzicianul-jurnalist al diasporei românești din Canada.

„La solicitarea emisiunii noastre TV, „Noi Românii”, Niagara Parks Commission a fost de acord să lumineze cascada în culorile steagului românesc în onoarea Zilei Naționale a României, în data de 1 decembrie, între orele 21:45 și 22:00″.

DEMN DE APRECIAT: Recent, timișoreanul Raul Dudnic a câștigat premiul pentru televiziune acordat de The Canadian Ethnic Media Association (CEMA), la cea de-a 42-a ediție a evenimentului „Annual Awards for Journalistic Excellence“, distincțiile fiind acordate în cadrul unui spectacol virtual care a avut loc în seara zilei de 18 noiembrie . Născut la Arad și strămutat la Timișoara la vârsta de 12 ani, Raul Dudnic și-a făcut apariția în scena muzicală a orașului nostru în diverse „combinații“, una memorabilă fiind duetul de folk Dinu – Dudnic, care a dus mai apoi la nașterea formației Abra. Cireașa de pe tort la acest capitol rămâne desigur prezența sa în componența formației Cargo.

Despre NIAGARA: Inainte cu 6 000 de ani la sfârșitul ultimei perioade de glaciațiune, s-au topit ultimii ghețari din regiune determinând apele lacului Erie să curgă peste maluri formându-se râul Niagara care se varsă în lacul Ontario, trecând pe parcursul lui peste prăpastia (groapa) dintre cele două lacuri formează căderea de apă Niagara. Această cataractă sau groapă are o serie de caracteristici geologice. Sub stratul dur de roci dolomite se găsesc straturi mai moi de șisturi. Masa de apă de la baza cascadei prin procesul de eroziune rupe cu timpul fragmente din peretele cascadei, acest fenomen determinând scurtarea râului Niagara cu 1,8 m pe an, ceea ce arată că de la formarea sa, cascada s-a apropiat de lacul Erie cu peste 11 km.

Cascada Niagara este un ansamblu format din trei căderi de apă situate la granița dintre statul nord american New York din SUA și provincia Ontario din Canada. 

foto: ziare.com