Sursa foto: https://pixabay.com/photos/wine-splash-glass-red-alcohol-1543170/
Un dozator de vinuri, ca parte a unui sistem de conservare a acestor băuturi nobile, poate reprezenta o investiție importantă pentru mulți profesioniști din domeniul ospitalității.
Ce se poate face pentru a nu mai fi nevoie de a se arunca vinul într-un local?
Soluția în astfel de cazuri este reprezentată de echipamentele speciale care împiedică pătrunderea aerului în vasul de depozitare. Această variantă este potrivită, când vorbim de doar câteva sticle, dar dacă există o mulțime de sticle deschise și acestea rămân în mod regulat, de exemplu, într-un restaurant, hotel, sală de degustare, un dozator de vin este un echipament profesional de neînlocuit, relativ ușor de procurat.
De ce să îți procuri un dozator pentru vin?
Dozatoarele de vinuri sunt echipamente profesionale sofisticate care necesită bani pentru achiziție, dar și o întreținere atentă pe tot parcursul utilizării. Plus un timp pentru a se adapta personalul angajat cu folosirea lor. Dar, ca toate investițiile HoReCa de calitate premium, merită cu prisosință. Este normal să plătești inițial pe dotări de clasă pentru a profita mai apoi de recompensele dorite.
Se știe că mai ales evenimentele sunt întotdeauna însoțite și de degustare de alcool, inclusiv de vinuri, iar la finalul întâlnirii, multe sticle rămân neterminate. Este păcat de o asemenea risipă.
Regulile pentru depozitarea vinului spun că se poate lăsa o sticlă deschisă doar pentru câteva ore, deoarece această băutură cu totul specială (vinul) interacționează puternic cu aerul și foarte curând gustul său se va deteriora iremediabil.
Oxigenul provoacă transformări chimice ireversibile, provocând apariția nuanțelor acide. Așa se face că un vin lăsat descoperit de pe o zi pe alta își poate schimba complet gustul și îi poate conferi niște note gustative extrem de neplăcute, ceea ce va necesita la aruncarea lui.
Alege un dozator profesional de vinuri. Așa se oferă microclimatul potrivit și există garanția că vinurile respective ce se oferă clienților nu se oxidează.
Astfel, este exclusă posibilitatea deteriorării băuturii, iar durata de valabilitate a vinului este mărită la 2-3 săptămâni. Utilizarea dispozitivului garantează inclusiv faptul că nici măcar vinul scump nu devine acru și nu își pierde valoarea, ci, dimpotrivă, va aduce în continuare venituri suplimentare unității respective.
Capacitatea dozatoarelor de vinuri variază de la un model la altul. Acestea pot fi atât modele generoase ca dimensiuni, dar și unele mai suple, precum acelea de la TC Romania Crown Cool. Orice antreprenor poate găsi așadar tipul de dozator de vinuri potrivit pentru unitatea sa. Categoric, un astfel de dispozitiv este o alegere bună pentru orice bar, cafenea, cramă etc.
Plus că există pe piață chiar și varietăți de asemenea echipamente care au dimensiuni modeste, destinate pentru doar un volum relativ mic de vin.
O soluție interesantă este reprezentată de opțiunile modulare. Prin creșterea numărului de module, capacitatea poate fi mărită după necesități, extinzând posibilitățile unui bar sau restaurant. Adesea, modelele sunt ușor de încorporat în mobilierul HoReCa, astfel încât dozatorul să se încadreze armonios în designul spațiului de servire, fie că este vorba despre o sală de restaurant sau o sală de degustare.
Pe lângă păstrarea calității băuturii și porționarea exactă, dozatoarele de vinuri mai au și funcția de a răci băutura până la temperatura dorită.
Chiar așa. Sistemele de dozare sunt echipate cu o funcție de selectare și întreținere a temperaturii, astfel încât vinurile să fie întotdeauna răcite la temperatura dorită.
De regulă, dozatoarele au mai multe compartimente în care temperatura este reglată independent, astfel încât să existe posibilitatea de a vinde consumatorilor diverse soiuri de vin, fiecare dintre ele fiind răcit până la temperatura optimă, recomandată de către specialiști.
Într-un compartiment închis, alcoolul este protejat de temperaturi extreme, periculoase pentru radiații ultraviolete de calitate, care accelerează oxidarea. Spre deosebire de un frigider convențional.
Umplerea manuală a paharelor nu garantează că toți clienții vor primi porții egale de băutură, dar folosind un dozator de vin se oferă încrederea acestora că fiecare dintre ei va primi exact cantitatea dorită.
O altă calitate a dozatoarelor de vin profesionale moderne care ar trebui menționată esteși igiena desăvârșită.
Turnarea vinului dintr-o sticlă în pahare nu este o sarcină ușoară. Sticla răcită se acoperă cu condens, apa curge dizgrațios pe fața de masă. Picături de vin cad și ele accidental. Dacă degustarea implică cunoașterea mai multor băuturi, atunci va trebui să țineți evidența tuturor sticlelor, alimentându-le cu suporturi și captatoare de picurare.
Distribuitoarele salvează toată această agitație. Vinul intră în pahare printr-un dozator cu diametru mic, băutura se toarnă îngrijit, fără a se stropi în jur. Nu există pete pe sticlă, picăturile nu cad, procesul de umplere este rapid și avansat tehnologic.
Sistemele de umplere sunt benefice pentru proprietar, iar personalul va aprecia cu siguranță confortul la utilizare.
Intră pe site-ul tcromania.com la secțiunea dozatoare vinuri și analizează echipamentele propuse acolo clienților. S-ar putea să găsești ceva pe placul tău!
