Muzeul Militar Național Regele „Ferdinand I” are deosebita plăcere de a vă invita, în data de 8 septembrie 2022, între orele 17.00-19.00, la aniversarea celor 6 ani de existență a comunității „Domnițe cu altițe”.
„Domnițe cu altițe” s-a născut într-o zi de sărbătoare, pe 8 septembrie 2016, zi în care creștinii celebrează „Nașterea Maicii Domnului”. O comunitate care poartă cu drag straiele înaintașilor și care reunește în rândurile sale doamne, domnișoare și chiar domni, de diferite vârste și ocupații, iubitori ai costumului popular românesc. Scopul evenimentelor realizate de aceștia este acela de a pune în lumină veșmintele tradiționale românești și de a oferi cât mai multor iubitori de frumos și tradiție posibilitatea de a admira piese unice, desăvârșite de-a lungul vremii de mâinile femeilor care au „scris” cu acul semnele de protecție, iubire, forță, viață și înțelepciune, încercând să transmită aceeași dragoste și celor tineri.
Evenimentul urmează să se desfășoare în cadrul oferit de expoziția „Costumul popular. Simbol al identității naționale”, care prezintă piese de factură etnografică din bogatul patrimoniu al instituției noastre, purtate atât de membrii Familiei Regale a României, cât și de Eroi ai Neamului Românesc. Enumerăm aici doar câteva: costumul popular primit și purtat de Principesa Elisabeta, piese de costum care i-au aparținut micii principese Maria, rochia mantie cu modele schilărești purtată de Regina Maria, costumele populare al Mariei Manciulea, „eroina de Olt” și al Ecaterinei Teodoroiu, „eroina de la Jiu”.
Cei prezenți se vor putea bucura de prezența distinșilor invitați doamna dr. Doina Isfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, doamna Marilena Rotaru, jurnalist și realizator de emisiuni la TVR, doamna dr. Carmen Tănăsoiu, curator la Muzeul Național de Artă al României, doamna dr. Ștefania Dinu, director adjunct la Muzeul Național Cotroceni.
Demn de știut: Vor încânta audiența Corala „Nicolae Oancea” a Casei Corpului Didactic al Municipiului București, corul de copii „Clopoțeii veseli” al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Maya Adamescu, cu un recital de pian și Adrian Naidin, cu un recital de violoncel.