Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat, luni, 30 septembrie a.c., la Ateneul Român, evenimentul aniversar „De 160 de ani împreună pentru afacerea ta” cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la semnarea decretului de înfiinţare a Camerelor de Comerţ de către Domnitorul Al. I. Cuza, la data de 30 septembrie 1864. La această data, la propunerea lui C. A. Rosetti, ministrul Agriculturii de la acea vreme, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna decretul pentru înfiinţarea primelor 15 Camere de Comerţ în Principatele Unite Române.
„În diplomaţia economică, exemplele germanice vorbesc de la sine, cu ceea ce înseamnă ataşaţii comerciali în străinătate. Camerele de Comerţ se pot ocupa de acest aspect pentru că au flexibilitatea dată de caracterul privat să facă ceea ce statul, prin regulile şi restricţiile bugetare, nu le poate face. Suntem instituţia care astăzi poate să spună şi să răspundă la întrebarea: Aici sunt banii dumneavoastră! Fiecare cărămidă din sediul Camerei Naţionale, din sediul unei camere judeţene aparţine unui agent economic care după Revoluţie a trecut pe la Registrul comerţului. Putem să facem această dovadă. După 2002, aşa a înţeles guvernul de atunci să facă o mică naţionalizare. Am ajuns la ultima lege a camerei de comerţ, legea 335 din 2007, a afirmat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.
Acesta a precizat că, de când CCIR s-a mutat în actualul sediu, Camera de Comerţ şi Industrie a primit 52 de şefi de stat şi de guvern, fără a-i pune la socoteală pe cei şapte şefi de stat şi de guvern care au participat la Romexpo în cadrul Iniţiativei Celor Trei Mări.
„Camera de Comerţ este o organizaţie care a funcţionat, funcţionează, urmare a deciziei legiuitorului. Dacă legiuitorul doreşte să avem Camere de Comerţ, avem. Dacă legiuitorul nu doreşte, le poate desfiinţa. Camera de Comerţ, în accepţiunea noastră şi peste tot în lume, funcţionează cu o complementaritate accentuată vizavi de guvernele ţărilor respective. Sperăm în continuare la o îmbunătăţire a legislaţiei Camerelor de Comerţ. Vrem să fim mai folositori României decât suntem azi. Iată-ne că suntem conducătorii unei instituţii şi ai unui brand care se regăseşte, probabil, în toate cele 193 de ţări care figurează la Organizaţia Naţiunilor Unite. Este singurul brand al mediului de afaceri care-şi găseşte corespondentul oriunde în lume, ceea ce este un mare avantaj”, a afirmat şeful CCIR.
Decorație de la șeful statului pentru CCIR
Camera de Comerţ şi Industrie a României a fost decorată de E.S. dl Klaus Iohannis, Președintele României, cu Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Ofiţer, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de activitate neîntreruptă a camerelor de comerț din România.
Distincţia a fost acordată Camerei Naționale „în semn de apreciere deosebită pentru contribuţia activă la modernizarea societăţii româneşti din perspectivă economică, socială şi financiară, precum şi pentru eforturile consecvente depuse în vederea promovării şi dezvoltării relaţiilor comerciale şi de investiţii ale României”.
„Această distincție este o recunoaștere a eforturilor constante pe care întreg sistemul cameral din România le-a depus de-a lungul timpului pentru o dezvoltare economică durabilă. Suntem conducătorii unei instituţii şi ai unui brand care se regăseşte, probabil, în toate cele 193 de ţări care figurează la Organizaţia Naţiunilor Unite. Este singurul brand al mediului de afaceri care-şi găseşte corespondentul oriunde în lume. Acest lucru trebuie să se regăsească într-o nouă abordare a decidentului politic față de actvitatea sistemului cameral românesc, sistem care trebuie ajutat și sprijinit mai mult în viitor dacă ne dorim ca cei 160 de ani de activitate neîntreruptă să continue. Vom rămâne același partner de încredere al mediului de afaceri românesc și același partner de dialog pentru mediul politic”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.
„De-a lungul anilor, CCIR a trecut prin momente de reevaluare, critici și provocări, dar și-a păstrat rolul de liant între mediul public și cel privat, între autorități și întreprinzători, între interesele naționale și evoluțiile economice globale. Astfel, Sistemul Cameral trebuie să demonstreze în continuare că este apt și motivat să depășească diverse obstacole, arătând că parteneriatul public-privat poate să funcționeze și să genereze încredere și în România. CCIR a avut o contribuție importantă în facilitarea unor parteneriate și colaborări internaționale și trebuie, totodată, să continue sprijinul pentru companiile cu capital românesc, pentru ca acestea să traverseze perioadele dificile, capitalizând oportunitățile existente”, a transmis Președintele României, E.S. dl Klaus Iohannis, cu ocazia galei „De 160 de ani împreună pentru afacerea ta”, organizată de CCIR, în data de 30 septembrie a.c.