Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat luni, 8 februarie, primele dezbateri publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Temele dezbătute astăzi au fost: Cum susținem Noua Generație? Politici pentru copii și tineri, educație formală și non-formală, oportunități, respectiv Cum stimulăm dezvoltarea la firul ierbii? Dezbatere Dezvoltare rurală, abordarea fiind specifică PNRR.

„Sunt 3 săptămâni în care ne-am propus să facem un fel de brainstorming național în care să adaptăm acest document. Prima săptămâna a fost dedicată consultărilor cu ministerele, iar aceasta este dedicată consultărilor publice. Avem un obiectiv ambițios: să terminăm până la începutul lunii martie și sunt optimist că ne vom ține de el”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Oficialul MIPE anunțat că propunerile primite în cadrul consultărilor vor fi discutate cu Comisia Europeană și a subliniat importanța unui bune elaborări a PNRR.

„PNRR are o alocare de 30 miliarde de euro, din care jumătate sunt împrumuturi și îi vom da înapoi. Cu acești bani trebuie să fim foarte grijulii pentru că nu vreau să ne îndatorăm de la copiii noștri ca să dăm doar granturi. Vreau să dezvoltăm cât mai multe instrumente financiare și să dăm granturi acolo unde nu se poate imagina niciun alt instrument financiar pentru zona respectivă”, a explicat ministrul Cristian Ghinea.

Precizare: În cadrul dezbaterii privind susținerea noii generații au fost primite propuneri pentru susținerea copiilor și tinerilor, precum: dezvoltarea metodelor de învățare non-formală în mediul în care trăiesc copiii care abandonează învățământul obligatoriu, sprijinirea tinerilor și ONG-urilor în domeniu, digitalizarea proceselor educaționale și creșterea calității educației. S-a discutat și despre preluarea reformelor propuse prin Strategia SmartEdu și prin proiectul național „România Educată”, inițiat de Președintele României. Reprezentanții tinerilor au punctat necesitatea de a sprijini toate categoriile de tineri, inclusiv pe ce care-și finalizează studiile sa-și găsească un loc de muncă și să-și croiască un drum în viață.

În ceea ce privește dezvoltarea rurală, propunerile au vizat susținerea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), a structurilor de economie socială, înființarea de centre de agregare a producției agricole, susținerea de activități sociale destinate tinerilor NEETs (Not in Education, Employment, or Training/ care nu sunt înscriși într-un program de educație, ocupare sau formare profesională).

Dezbaterile pentru actualizarea PNRR vor continua în această săptămână. Mâine, 9 februarie vor avea loc dezbaterile pe următoarele teme: Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe? Dezbatere cu Asociația Municipiilor, respectiv Cum valorificăm resursele mediului de afaceri. Dezbatere pe competitivitate economică și digitalizare. Informații detaliate, aici: https://mfe.gov.ro/pnrr/.

Reamintim faptul că săptămâna trecut MIPE a organizat consultările publice cu ministerele de linie și cu entitățile relevante în diferite domenii. Informații referitoare la consultări sunt disponibile pe site-ul MIPE, aici: https://mfe.gov.ro/pnrr/. Din această săptămână, reprezentanții acestora lucrează în grupurile de lucru tehnice.

Alocare PNRR:

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.