Marți, 18 mai, a avut loc online întâlnirea tehnică între reprezentanții Comisiei Europene și reprezentanții autorităților române pe tema celor două proceduri de infringement care vizează poluarea aerului din București.

Primăria Capitalei a prezentat, în acest context, principalele măsuri pe care le-a luat și pe care le va lua, pe termen scurt și mediu, pentru rezolvarea problemelor de poluare a aerului din București.

Primarul General, Nicușor Dan a declarat:

”În primul rând, a fost începută procedura de achiziție a unui studiu la zi pentru poluanții atmosferici din București și a unui program de măsuri pentru calitatea aerului. Primăria Capitalei își dorește ca o companie de renume din Europa să realizeze studiul și programul de măsuri.

Până la realizarea planului de măsuri, iunie 2022, Primăria Capitalei a realizat sau este în curs de realizare a unor măsuri tranzitorii:

– achiziția de 100 tramvaie (pentru care tocmai s-a semnat contractul), 100 autobuze electrice, 100 troleibuze

– suspendarea PUZ-urilor de sector, prin care dispăreau sute de hectare de spațiu verde

– realizarea a 40 de kilometri de bandă unică pentru transportul de suprafață

– controlul salubrizării străzilor

– controlul șantierelor de construcții.

Pe termen mediu, prin PNRR, Primăria Capitalei își propune să planteze sute de hectare de spațiu verde și să realizeze metroul de suprafață.”

Din partea autorităților române, la întâlnirea de lucru cu experții Comisiei Europene au participat și reprezentanți de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Agenția Naţională pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu.

foto: ziare.com