Azi, 31 martie, de la ora 16:00, va avea loc dezbaterea virtuală internațională THE SUEZ CANAL INCIDENT – Lessons learned for the geopolitics of critical infrastructures.  

Evenimentul se va desfășura online (in limba engleza) și va fi transmis LIVE pe platforma www.financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence, precum și pe canalul de YouTube Financial Intelligence.

Impactul evenimentului asupra întregului sistem global de transport maritim va dura săptămâni și luni. Ceea ce este important în legătură cu incidentul este necesitatea unei examinări profunde a detaliilor evenimentului, a implicațiilor asupra transportului maritim, dar și a viabilității și rezilienței sistemului global de aprovizionare și producție, precum și a infrastructurilor critice transnaționale în general.

Pe baza lecțiilor învățate de la incidentul din Canalul Suez, vorbitorii vor încerca să descifreze impactul asupra geopoliticii și mediului de securitate internațional.

Deschiderea unui nou capitol în domeniul posibilelor noi incidente în transportul maritim global, abordările „lebădă neagră” și „rinocer gri” este necesar să fie înțelese de către directori, de către parlamentari, de oameni de afaceri, de experți în finanțe și asigurări și de către instituții, într-un efort comun de integrare a gândirii de securitate din sectorul civil și cel militar, de către actori civili și militari, de către autoritățile naționale și internaționale.

Procesul de globalizare va continua, în ciuda fragilității lanțului său de aprovizionare. În același timp, există nevoia de durabilitate și reziliență, în special în procesele de extindere și de consolidare a proiectelor internaționale existente, cum ar fi integrarea infrastructurilor europene (în energie, transporturi etc.), Belt and Road Initiative, dar și alte proiecte  pentru a îmbunătăți situația internațională în acest domeniu.

Speakerii evenimentului sunt:

  • Carlos BRANCO, Senior analyst, National Defense Institute Portugal
  • Flavius CABA-MARIA, President, MEPEI Institute Romania
  • Alexandru GEORGESCU, Critical Infrastructure Expert, ICI Romania
  • Adrian GHEORGHE, Professor Old Dominion University, Norfolk, Virginia, USA
  • Corneliu PIVARIU, Major General (ret.), Senior international analyst, Romania
  • Gabriel RAICU, Professor, Vice Rector Maritime University Constanta, Romania
  • Dr. Ralph THIELE, President EURODEFENSE, Germany

Dezbaterea va fi moderată de Dr. Liviu Muresan, President EURISC Foundation.