Comisia pentru învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României organizează joi, 13 mai 2021, în intervalul orar 10:00-12:00, dezbaterea cu tema “Digitalizarea educației–un drum cu sens unic”, care va avea loc la Palatul Parlamentului, sala Avram Iancu. Dezbaterea se va desfășura cu prezență fizică și online, pe platforma Webex CISCO.

„Din 24 ianuarie 2020, când am fost martorii primului caz confirmat de Covid-19 din spațiul Uniunii Europene, peisajul educațional din UE s-a schimbat fundamental. Acesta este momentul în care educația a fost supusă unei noi provocări, aceea a digitalizării aproape totale. Orice calendar de tranziție și digitalizare a fost avansat forțat, ceea ce a însemnat că nu toți actorii implicați, mai ales beneficiarii educației, s-au adaptat în aceeași măsură.

Se cunoștea faptul că sistemul de învățământ are nevoie de debirocratizare, de platforme și baze de date, de o interfață digitală care să ofere eficiență și transparență, precum și de dotări specifice acestor vremuri, alături de crearea unor competențe digitale pentru toți cetățenii, prin programe de alfabetizare digitală și învățare continuă, însă perspectiva realizării acestor deziderate nu era clară. Noua realitate, care a inclus telemunca și învățarea la distanță, a arătat că nu mai avem timp pentru a aștepta și trebuie să ne unim forțele în vederea identificării unor soluții clare, concrete și în folosul elevilor, al profesorilor, părinților, al întregului sistem.

Pandemia a accentuat lacunele în materie de competențe digitale care existau deja și conturează noi inegalități, deoarece multe persoane fie nu dispun de nivelul necesar de competențe digitale, fie sunt angajate în locuri de muncă sau învață în școli încă insuficient digitalizate.

În acest sens, Uniunea Europeană a lansat deja Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027) al Comisiei Europene care are două priorități strategice: încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță și dezvoltarea aptitudinilor și competențelor digitale relevante pentru transformarea digitală.

De asemenea, România, în octombrie 2020, a lansat procesul de elaborare a Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021 – 2027, denumit SMART.Edu – centrată pe următoarele concepte-cheie: Școală modernă, accesibilă, bazată pe resurse și tehnologii digitale.

Acum, după mai bine de un an de la primele schimbări, putem trage o linie pentru a contabiliza ce a fost bun, ce nu a funcționat și ce trebuie să facem mai departe, pentru că o Românie educată înseamnă și o Românie digitalizată.

Printre temele pe care urmează să le analizăm în cadrul dezbaterii se numără:

• stadiul Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021 – 2027, SMART.Edu;

• propunere legislativă privind Programul Național pentru Digitalizarea Educației;

• dezvoltarea aptitudinilor și competențelor pentru transformarea digitală.

Vă aștepăm propunerile și sugestiile privind aceste teme la cinv@senat.ro și vă invităm să urmăriți această dezbatere LIVE, pe site-ul Senatului, la secțiunea ”Transmisii în direct” și pe canalul YouTube al Senatului României. https://www.youtube.com/SenatulRomaniei ”, este mesajul organizatorulor acestui eveniment de impact.