Șoferii cu experiență au înțeles faptul că la o mașină nu există piese importante sau mai puțin importante. Un automobil formează un angrenaj complex, la a cărui funcționare optimă își aduce contribuția fiecare element în parte. Numai în acest fel se poate porni la drum în condiții de siguranță și confort.

Pe lângă necesitatea ca piesele în sine să își îndeplinească funcția pentru care au fost create, ele trebuie să mai respecte o condiție. În special cele cu care șoferul interacționează în mod direct, precum volanul sau o nuca schimbator, este necesar să se dovedească ușor de manevrat și confortabile. Dacă și designul se potrivește cu interiorul mașinii, atunci alegerea făcută se va dovedi, cu siguranță, una perfectă!

Rolul schimbătorului și al cutiei de viteze în funcționarea unui autoturism

Cutia de viteze este esențială pentru funcționarea oricărui vehicul cu motor. Ea face parte din mecanismul de transmisie și are rolul de a transmite către roți puterea generată de motor. Dacă mașina nu este dotată cu o cutie de viteze automată, această funcție este îndeplinită manual de șofer, prin intermediul schimbătorului de viteze.

Mai multe pinioane sau roți dințate permit schimbarea raportului dintre viteza de rotație a motorului și cea a roților, pentru a obține o adaptare cât mai bună la fiecare manevră efectuată de șofer și la condițiile de deplasare.

Conducătorul auto schimbă vitezele cu ajutorul unei manete care, folosind un mecanism de legătură,cuplează în modul dorit pinioanele aferente fiecărei trepte de viteză.

Concret, șoferul realizează o serie de operațiuni, începând cu decuplarea cutiei de viteze de motor, prin apăsarea completă a pedalei de ambreiaj. Urmează alegerea vitezei dorite, prin mișcarea laterală a manetei, și cuplarea vitezei, prin deplasarea longitudinală a manetei în direcția vitezei dorite, indicate pe nuca de schimbător. În continuare, eliberarea progresivă a ambreiajului cuplează din nou cutia de viteze la motor, iar automobilul rulează conform dorinței șoferului.

nuca schimbator

Care este forma ideală pentru o nucă de schimbător confortabilă?

La fel ca orice alte piese, și diferitele componente ale cutiei de viteze se pot defecta. De exemplu, e nevoie de înlocuirea lor atunci când întâmpini dificultăți  la trecerea într-o treaptă superioară sau inferioară. De asemenea, e cazul să îți faci griji și dacă apar sunete nefirești la schimbarea vitezei ori atunci când schimbătorul se află în punctul mort.

În oricare dintre aceste cazuri, poți verifica oferta magazinului online Automag.ro, unde vei găsi diferite modele de cutie de viteze sau de schimbător, potrivite pentru o gamă diversă de automobile.

Când vine vorba de alegerea formei potrivite pentru o nucă de schimbător, cel mai bine este să ții cont de modul în care arăta piesa originală, cu care autoturismul a fost dotat din fabrică. În general, cele mai confortabile și ușor de manevrat se dovedesc cele de formă rotundă. Acestea îi permit șoferului să realizeze manevrele cu maximă ușurință, într-un mod cât se poate de firesc.

Odată ce ai ales nuca schimbător potrivită și te-ai asigurat că toate componentele cutiei de viteză funcționează corespunzător, poți să pornești la drum cu deplină încredere!