Aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Muncii și pentru bugetul asigurărilor sociale, în Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului! Confrmarea vine din partea ministrului de resort, Raluca Turcan.

„Bugetul Asigurărilor Sociale pentru acest an este cu 10% mai mare decât cel alocat anul trecut şi cu 20% mai mare decât cel alocat în 2019.

Este un buget care onorează toate angajamentele de plată prevăzute prin legile în vigoare, continuarea unor programe de protejare a locurilor de muncă (șomaj clasic, șomaj tehnic, stimularea angajatorilor), dar și susținerea proceselor de reformă instituțională pe care ne-am angajat să le demarăm:

– Pentru plata pensiilor majorate cu 14% anul trecut, suma suplimentară alocată este de 7,7 miliarde de lei față de execuția din anul 2020;

– Pentru plata alocațiilor de stat pentru copii, majorate de la 1 ianuarie 2021, sunt alocate 9,6 miliarde de lei;

– Asistenței sociale îi sunt alocate 34,4 miliarde de lei, mai mult cu 6% față de anul trecut;

– 5,97 miliarde de lei vor acoperi plata indemnizației de creștere a copilului și a stimulentului de reinserție;

4,4 miliarde de lei sunt alocate pentru finanțarea drepturilor pentru persoanele cu handicap;

– 1,43 miliarde de lei este suma destinată ajutoarelor sociale, ajutoarelor de urgență, alocațiilor de plasament și ajutoarelor de încălzire. Din acest fond au fost de altfel achitate și drepturile restante pentru minerii din Valea Jiului;

– Din cele peste 4 miliarde de lei destinați bugetului pentru șomaj, o parte consistentă vor merge către finanțarea măsurilor active pentru păstrarea locurilor de muncă, și în acest an”.

Detaliile au fost publicate de Raluca Turcan pe contul său de socializare.