Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a prezentat miercuri, 15 aprilie, estimările privind evoluția financiar-bugetară.

Cîțu a anunțat, astfel, o creștere a deficitului bugetului general consolidat de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei. Practic, ar fi vorba despre un deficit estimat pentru acest an la 6,7% din PIB.

Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment – vom vedea cum va evolua economia în perioada următoare, dar astăzi, cu datele pe care le avem, acestea sunt estimările noastre”, a spus Cîțu, traducând majorarea deficitului bugetului general consolidat ”în termeni cash” – 31,9 miliarde lei.

Ministrul a spus că veniturile au fost lovite de criza prin care trecem astăzi – ”un şoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an”. Din economia internă, ”estimăm că vom încasa mai puţin cu 23, 2 miliarde lei” a opinat Cîțu.

Totodată, ministrul de Finanțe a subliniat că, din discuţiile cu Comisia Europeană, ”estimăm că vom primi de la CE, 3,8 miliarde de lei pe venituri, ceea ce înseamnă că pe sold, pe net, că veniturile scad în bugetul general consolidat cu 19,4 miliarde lei”.

Cîțu a precizat și că va fi o scădere a impozitului pe profit cu 2.2 miliarde de lei, a TVA 5.5 miliarde de lei și, cel mai grav, din CASS peste 8 miliarde.

Florin Cîțu a explicat, în același context, că vor crește cheltuielile cu asistența socială cu 6.9 miliarde de lei, iar cheltuielile de la fondul de rezervă ”se majorează cu trei miliarde de lei bani pe care îi vor introduce acolo ca să îi putem lua de acolo până la următoarea rectificare bugetară”.

La Ministerul Muncii se adaugă 8,1 miliarde lei – și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde de lei, aici merg cei mai mulți bani”, a anunțat ministrul Florin Cîțu.

În niciun caz nu vom crește taxe în acest an”, a mai declarat Cîțu.

foto: ziare.com