Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării: „Am participat astăzi la Forumul mobilității sustenabile, organizat de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile. I-am informat pe participanții la eveniment despre principalele măsuri pe care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației le implementează în domeniul mobilității urbane durabile.

Prin asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, cum ar fi autovehiculele, bicicletele, punctele de reîncărcare pentru vehiculele electrice și sistemele inteligente de management urban/local, ne propunem să promovăm mobilitatea urbană durabilă. De asemenea, ne dorim să înnoim parcul de vehicule nepoluante destinate transportului public.

În cadrul componentei 10 – Fondul local din Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării susține și finanțează investițiile în mobilitatea urbană durabilă, beneficiind de o alocare de 580 de milioane de euro pentru achiziționarea de vehicule nepoluante noi, cu emisii zero de gaze de eșapament. Această sumă va fi utilizată și pentru achiziționarea de stații de reîncărcare pentru microbuze și autobuze electrice. Ținta noastră este să achiziționăm, până în cel de-al doilea semestru din 2026, un total de 1.135 de vehicule nepoluante.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării are la dispoziție 165 de milioane de euro pentru achiziționarea a 13.200 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, până în semestrul al doilea din 2026.

Prin toate aceste măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de mobilitate inteligentă și de promovare a unui transport verde, contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor și a atractivității comunităților. O localitate smart se bazează pe infrastructură digitală, pe interconectivitate și pe dezvoltare economico-socială echitabilă și sustenabilă, cu rezultate vizibile pe termen mediu și lung.

MDLAPA este dedicat promovării mobilității urbane durabile și va continua să implementeze măsuri concrete pentru a aduce beneficii semnificative comunităților noastre”.