În cursul zilei de 08.06.2022, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a avut loc vizita oficială a unei delegații a Poliţiei Federale Belgiene, condusă de domnul Marc DE MESMAEKER, în vederea discutării unor aspecte de interes cu reprezentanţii conducerii Poliţiei de Frontieră Române, privind provocările actuale în contextul conflictul armat din Ucraina.

Delegația Poliţiei Federale Belgiene, condusă de condusă  de domnul Marc DE MESMAEKER, comisar general al Poliției Federale Belgiene, a fost primită de către domnul chestor principal de poliție Liviu BUTE, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanţii din România şi Regatul Belgiei au dezbătut aspecte actuale privind intensificarea cooperării dintre cele două instituţii cu privire la provocările în domeniul prevenirii şi combaterii a migraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere, cooperarea la nivel european cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă.

Agenda activității a vizat şi prezentarea de către partea română a unor aspecte privind managementul integrat al frontierei, precum și abordarea unor subiecte precum elaborarea, promovarea și monitorizarea implementării de politici în domeniul controlului la frontieră.

Delegaţia belgiană a vizitat Centrul Operaţional de Coordonare al Poliţiei de Frontieră, structură unde se colectează şi procesează informaţiile de la sistemele de supraveghere şi control instalate pe frontieră, în scopul optimizării timpului de răspuns şi al gestionării resurselor la un nivel unitar.

Conducerea Poliţiei de Frontieră a prezentat delegaţiei Poliţiei Federale Unitatea Naţională de Informații privind Pasagerii, unitate prin intermediul căreia Poliţia de Frontieră Română a realizat un centru de recuperare a datelor, pregătirea personalului, dar şi asigurarea de condiţii optime de lucru pentru desfăşurarea activităţilor specifice în domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor de dimensiune transfrontalieră.

La final, delegaţia belgiană a mulţumit pentru disponibilitate și ospitalitate, a apreciat modul de asigurare a securităţii frontierei, precum şi modul de acţiune  în scopul gestionarii fenomenului infracţional transfrontalier.