Potrivit unor dispoziții incluse într-un DRAFT la Ministerul Sănătății, DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE A PĂRINTELUI va fi obligatorie pentru ca elevul să poată participa fizic la cursuri! AȘADAR, RESPONSABILITATE MAXIMĂ din partea PĂRINȚILOR!!!

Ministerul Sănătății a publicat la începutul acestei săptămâni, într-un document DRAFT, condițiile de începere a noului an școlar și de organizare a cursurilor în perioada pandemiei. Așa cum reiese din draftul ordinului întocmit de Ministerul Sănătății, părinții sunt obligati să semneze o declarație pe proprie răspundere „la începutul fiecărui ciclu de prezență fizicăîn spiul școlar„. ( N.R. Ar trebuie menționat CE ÎNSEAMNĂ ACEST TERMEN)

Iată ce trebuie să declare părinții pe proprie răspundere că în ultimele 14 zile:

* Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră,
tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
* Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
* Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

Totodată, părinții trebuie să își asume ca „nu vor aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)”.


Prin declarația pe propria răspundere completată de părinți/ tutore legal la începutul anului școlar și la începutul fiecărui ciclu de prezență în școală, părintii trebuie să spună dacă elevul:

* nu a avut nicio problemă de sănătate

* a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical.

În cazul în care copilul a avut în ultimele 14 zile o problemă de sănătate pentru care a necesitat consult medical, părinții trebuie să prezinte o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).


– toți părinții trebuie să completeze această declarație cu care elevul se va prezenta la școală
– în lipsa declarației, elevii nu sunt primiți la cursuri!
– dacă părintele nu dorește să trimită copilul la școală, trebuie să aibă o recomandare a medicului de familie în acest sens care să ateste că starea lui de sănătate nu este conformă normelor în vigoare
– falsul în declarație dovedit va fi pedepsit conform legii.

– părinții care vor sta acasă cu elevii, fie că vorbim despre elevi cu probleme de sănătate, fie că vorbim despre cei care fac școală online prin regulamentul școlii, vor primi bani de la stat și concediu.

***IMPORTANT: Declarația poate fi descărcată de aici: http://www.ms.ro/…/uploa…/2020/08/DRAFT-ANEXA-3-LA-ANEXA.pdf

O mare, foarte mare problemă rămâne în privința școlilor/liceelor foarte aglomerate care, efectiv NU POT ASIGURA DISTANȚAREA FIZICĂ…