Primarul General al Bucureștilor, Gabriela Firea, a convocat vineri, 24 mai, un comandament în vederea organizării primei vizite apostolice a Sanctității Sale Papa Francisc în România, eveniment care va avea loc în perioada 31 mai – 2 iunie.
Potrivit programului, pe parcursul zilei de 31 mai, Suveranul Pontif va participa la evenimente care vor avea loc în București.
Edilul a declarat: „Am convocat acest comandament pentru a verifica modul în care Primăria Capitalei și instituțiile din subordine sunt pregătite pentru vizita pe care Suveranul Pontif, Papa Francisc, o va efectua în perioada 31 mai – 2 iunie.
Ne așteptăm la un aflux foarte mare de pelerini în Capitală, vor fi pelerini din țară și din afara granițelor, aproximativ 50.000 de persoane vor asista la evenimentele incluse în program.
Pe durata vizitei pe teritoriul Capitalei funcționează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale șefilor de stat. Sunt mai multe locații pentru care instituțiile abilitate au stabilit restricții majore de acces și circulație, în special în zonele Palatul Patriarhiei Ortodoxe Române, Noua Catedrala Ortodoxă a Neamului și Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif.
De aceea, am propus ca joi si vineri, respectiv 30 și 31 mai 2019, să fie suspendate cursurile în grădinițele, școlile și liceele din Capitală situate pe traseul vizitei oficiale, dar și pe o zonă de securitate de 1-2 km, adiacentă acestui traseu”.
🔺 Școlile și grădinițele își vor suspenda cursurile

Potrivit programului, pe parcursul zilei de 31 mai, Suveranul Pontif va participa la evenimente care vor avea loc în București.

IMPORTANT: În urma discuțiilor din cadrul comandamentului și a recomandărilor directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, comisarul șef de poliție Ciprian Miron, Ioana Neacşu, Inspectorul general școlar, a anunțat că Ministerul Educației a luat decizia ca joi, 30 mai, să fie suspendate cursurile în grădinițele, școlile și liceele din Capitală situate pe traseul vizitei oficiale, iar vineri, 31 mai, toate școlile și grădinițele din București să își suspende cursurile.
De asemenea, Edilul Șef al Capitalei a mai explicat, în cadrul ședinței, că Bucureștiul, ca oraș gazdă al acestui eveniment de importanță internațională, trebuie să fie pregătit din toate punctele de vedere: securitate, transport public, trafic rutier, ordinea și siguranța publică, servicii de urgență medicală, curățenie: „Astfel, am stabilit că Poliția Locală va contribui cu efective sporite atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, în special în zonele foarte aglomerate.
Am decis, totodată, ca echipe mobile ale Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București să fie permanent pe teren, să distribuie apă plată în zonele unde vor avea loc manifestările și să acorde sprijin tuturor celor care vor avea nevoie.
Si Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a adoptat un plan de măsuri pentru cele 19 spitale, ce se va aplica chiar de joi, 30 mai. Astfel, în toate unitățile spitalicești administrate de ASSMB se va asigura serviciul de gardă consolidat cu garda de specialitate, iar echipe mixte ASSMB-spitale vor coordona activitățile 24/24 ore. De asemenea, conform indicațiilor autorităților centrale care asigură securitatea evenimentului, STB a deviat parțial 18 de linii de autobuze care au traseu în zonele pe unde trec oficialii și va suplimenta numărul de mijloace de transport în comun care funcționează în zonele gărilor, autogărilor și aeroporturilor, pentru o reducere a timpului de așteptare în stații”.
🔺 Se va suplimenta numărul operatorilor de salubritate
Potrivit dispozițiilor Primarului General, Gabriela Firea, Administrația Străzilor va efectua verificări în teren și va interveni imediat pentru refacerea carosabilului și a semnalizării rutiere.
În ceea ce privește curățenia, Edilul Șef a solicitat operatorilor de salubrizare să-și intensifice activitatea și să aibă în vedere salubrizarea permanentă a zonelor centrale și a celor unde au loc manifestări.
Astfel, numărul operatorilor și utilajelor destinate salubrizării stradale va fi suplimentat în toată perioada. De asemenea, vor fi amplasate suplimentar toalete ecologice și coșuri destinate colectării deșeurilor.
🔺 Drapelele Vaticanului și României vor fi arborate pe Arcul de Triumf
Primarul General, Gabriela Firea a precizat: „Ca și în cazul inaugurării Catedralei Mântuirii Neamului, am susținut, prin intermediul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, mediatizarea acestor evenimente, prin amplasarea unui ecran de mari dimensiuni în zona 13 septembrie. De asemenea, pentru prima dată, cele două drapele de mare pavoaz, al României și al statului Vatican, vor fi arborate în ansamblu, sub arcada bolții Arcului de Triumf”.
La ședință au participat reprezentanții direcțiilor și instituțiilor subordonate Primăriei Municipiului București, cu responsabilități în acest sens, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Poliției Române, ISUBIF, ISU etc.

foto: News.ro