Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a primit în cusrul săptămânii trecute, vizita unei delegații de afaceri din Coreea de Sud, însoțită de Ben Lee, cel care este consul onorific al României în Busan, și reprezentanți ai Biroului Autorității Portuare Busan din Rotterdam.
Întâlnirea cu cele 7 IMM-uri sud-coreene a avut drept obiectiv explorarea oportunităților de investiții și, implicit, consolidarea parteneriatelor economice dintre cele două țări.
„România este o țară cu multe oportunități”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, în debutul întâlnirii. În continuare, a fost subliniat potențialul semnificativ al economiei românești, bazată preponderent pe IMM-uri, care angajează mai mult de jumătate din forța de muncă din țara noastră. În perspectivă, unul dintre țeluri este stabilirea unui ecosistem între IMM-uri și companiile mari, astfel încât acestea să poată fi conectate în lanțurile de aprovizionare. Totodată, demnitarul a adăugat că România își dorește să creeze un climat cât mai favorabil pentru investiții, indiferent de mărimea acestora, aspect evidențiat și în cadrul lucrărilor comisiei economice mixte România-Coreea de Sud, care au avut loc la Seul, la începutul acestui an.
Un alt punct de discuție a fost sectorul IT din România, care prezintă un interes deosebit pentru membrii delegației sud-coreene, date fiind provocările cu care se confruntă din perspectiva resurselor umane specializate. Astfel, cu cel mai mare număr de ingineri software IT pe cap de locuitor din Europa și universități de renume, cum ar fi cele din București, Cluj și Timișoara, țara noastră devine un hub tot mai atractiv pentru companiile internaționale. În acest sens, ministrul Ștefan-Radu Oprea a evidențiat faptul că Amazon și Lockheed Martin și-au stabilit deja centre de dezvoltare în țara noastră. „Există ceea ce căutați, iar piața este una competitivă”, a precizat demnitarul.
Implicarea firmelor sud-coreene în sectorul apărării din România a fost un alt subiect, aflat pe agenda întâlnirii. Ministrul Ștefan-Radu Oprea a subliniat potențialul de colaborare în acest domeniu, menționând că țara noastră își dorește să atragă investiții și parteneriate în producția de echipamente. În ceea ce privește infrastructura, demnitarul a evidențiat proiectele majore cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, care vizează, spre exemplu, autostrăzi, poduri și alte construcții esențiale. Referitor la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a fost reiterat angajamentul țării noastre de a deveni membră, fapt ce va aduce beneficii suplimentare pentru mediul de afaceri.
Ben Lee, consulul onorific al României în Busan, a apreciat deschiderea la dialog și a exprimat, la rândul său, dorința de intensificare a schimburile comerciale dintre România și Coreea de Sud, considerând că o astfel de accelerare este importantă pentru ambele țări. Domnia sa a remarcat și faptul că economiile celor două state sunt complementare, oferind drept exemplu comerțul din sectorul auto. În context, s-a precizat că acest tip de colaborare poate fi extins și în alte industrii, cu beneficii reciproce.
Delegația sud-coreeană a fost compusă din următoarele companii: Daebong Bridge Management & Technology, GB Light, Hyoseong Electric, Koduct, Mijin Construction, SAB Corporation și Woosung Vacuum Technology.
Ce mai trebuie știut în acest context?
În anul 2023, conform statisticilor române, volumul total al schimburilor comerciale între țara noastră și Republica Coreea a atins 1.205,8 milioane USD, marcând o creștere de 5,5% față de anul precedent. Totodată, exporturile românești către Republica Coreea au crescut cu 35,6% comparativ cu 2022, ajungând la 580,5 milioane USD. În primele cinci luni ale anului 2024, schimburile comerciale între cele două țări au însumat 592,06 milioane USD.