Primarul General, Nicușor Dan, a participat astăzi, la Ateneul Român, la conferinţa pentru organizarea la Bucureşti a Summit-ului European al Patrimoniului Cultural, care va avea loc între 6 şi 8 octombrie 2024.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan: “Patrimoniul Bucureștiului, în special cel construit, este o componentă esențială a identității Capitalei, iar Primăria Municipiului București acordă o atenție deosebită prezervării acestuia.
Dincolo de importanța patrimoniului construit ca element de identitate al orașului, acesta are și o puternică valență economică. De aceea, este important ca acest domeniu să fie o piață corectă pentru mediul de afaceri, pentru ca investitorii privați să investească în restaurarea clădirilor de patrimoniu, astfel încât acestea să fie menținute în circuitul economic.
Am încercat să respectăm cu strictețe regulamentul de urbanism al zonelor protejate, pentru că imobilele cu valoare istorică reprezintă cartea de vizită a fiecărui oraș, mai ales în cazul capitalelor europene, și sunt optimist că mediul de afaceri se conformează direcției trasate.
Pentru a păstra patrimoniul construit al Bucureștiului, am demarat, de anul trecut, lucrările pentru reabilitarea unor importante clădiri de patrimoniu din zona protejată, precum imobilele monument istoric Hanul Solacu, situat pe Calea Moşilor 134-134A și clădirea care a adăpostit fostul Club A, de pe str. Blănari nr. 14.
Vizăm, de asemenea, și refacerea altor clădiri de patrimoniu precum Pinacoteca București (Palatul Dacia), Blocul Rosenthal, Teatrul Bulandra, Teatrul Arta, dar și alte imobile, pentru care ne aflăm în diverse stadii de elaborare a documentațiilor pentru a readuce în circuitul public aceste clădiri emblematice pentru București.
Dincolo de toate acestea, Bucureștiul este un oraș cu risc seismic, cu imobile încadrate în diferite clase de risc. De aceea, mă bucur că Guvernul a înțeles importanța acestei probleme și există deschidere pentru rezolvarea sistematică a acestei probleme, grație noii legislații în domeniu și a programelor de finanțare multianuale ale Ministerului Dezvoltării.
Este important să dăm valoare patrimoniului construit și suntem într-o direcție corectă pentru păstrarea clădirilor de patrimoniu, ca parte a valorii și identității Bucureștiului.”