Cea de a șasea ediție a evenimentului Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC 2024) a debutat vineri, 15 octombrie, cu deschiderea oficială la Combinatul Fondului Plastic, și se va încheia la Muzeul Național al Țăranului Român, cu o expoziție dedicată artiștilor tineri, masteranzilor de la Universitatea Națională de Arte din București.

Expoziția care se deschide în 15 noiembrie 2024, la Muzeul Național al Țăranului Român, curatoriată de Anca Boeriu și Ana Negoiță, propune o selecție de artiști din tânăra generație, în cea mai mare parte masteranzi și absolvenți de pictură, sculptură sau grafică ai Universității Naționale de Arte din București. Aceasta are ca obiectiv principal continuarea eforturilor profesorilor Universității dea Artă, dar și ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, de a oferi artiștilor tineri spații de expunere relevante care să permită publicului să cunoască, să interacționeze cu lucrările, cu propunerile și discursurile plastice ale creatorilor tineri. Expoziția este deschisă la Sala Tancred Bănățeanu până la data de 8 decembrie 2024.

SNAC este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Expozițiile parte din SNAC 2024 își propun să aducă împreună artiști din toate filialele UAP. Galeriile participante în cadrul acestei ediții sunt Simeza, Centrul Artelor Vizuale, UNAgaleria, Galeria IOMO, Art Safe, The Institute și SENAT, la care se adaugă sediul UAP, curtea Combinatului Fondului Plastic, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român, Galeriile de Artă ale Academiei Române, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia.

Demn de știut, tema acestei ediții, „Pl@stic ∞ Contemporan”, care integrează analogii specifice contemporaneității, este o temă care deschide diferite abordări artistice, distincte și conexe, care transpune metodologii și discursuri vizuale trans și interdisciplinare utilizate în arta contemporană internațională. Tema propusă pentru 2024 aduce în prim plan diferențele, elementele de diversitate în discursurile plastice contemporane, un subiect de cercetare vizuală care își propune să reliefeze componența extrem de cosmopolită din punct de vedere artistic și generațional al artei contemporane românești, dar în același timp evidențiază, identifică și definește o structură care are capacitatea de a omogeniza, de a inventaria o serie de indici vizuali și conceptuali comuni care conferă specificitate artei contemporane românești.

Ediția este coordonată de prof. univ. dr. Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din echipa curatorială fac parte: Ana Negoiță – curator general, Anca Boeriu, Reka Dup, Mălina Ionescu, Luiza Barcan, Marius Barb, Vasile Fuiorea, Ioan Anghel, Mihai Zgondoiu, Alexandra Runcan, Ioana Stelea, Mihai Băncilă.