„Începând de astăzi devine operațional, pe Aeroportul Internațional din Sibiu, proiectul pilot de identificare a persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2 cu ajutorul echipelor canine special antrenate în Centrul Chinologic al MAI de la Sibiu.

Mă bucur că acest proiect pe care l-am anunțat încă de la începutul acestui an, ca măsură suplimentară pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, s-a concretizat!

Echipele canine, care au participat la un program special de pregătire în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu, se vor alătura, pentru o perioadă de 2 luni, personalului din Aeroportul Internațional Sibiu pentru detectarea persoanelor care sunt infectate cu virusul SARS-COV-2, pe fluxul de intrare în țară.

Acest demers este adiacent formalităților și măsurilor legale luate pentru gestionarea crizei sanitare cu care ne confruntăm, ce are ca scop protejarea sănătății tuturor persoanelor.

Sunt convins că va fi o măsură eficientă, iar ea va fi pusă în practică printr-un parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu, personalul de specialitate medical fiind cel care va oferi îndrumare pasagerilor confirmați în urma unui test rapid pentru infecția Sars-Cov-2, pentru ceea ce vor avea de făcut în continuare, chiar din aeroport.

România este printre puținele țări care au reușit să dreseze câini în acest sens și sunt sigur că persoanele care obișnuiesc să călătorească în străinătate s-au mai întâlnit cu astfel de echipe canine.

Vă asigur că dresajul este unul special, iar câinii polițiști nu pun în pericol viața nimănui! Ei sunt însoțiți permanent de conductorii lor cărora le semnalează atunci când simt prezența virusului.

Îi felicit pe instructorii Centrului Chinologic din Sibiu pentru munca pe care au depus-o, pentru realizarea acestui tip de dresaj inedit, pentru pregătirea acestor echipe canine care vor fi printre dumneavoastră, pentru dumneavoastră!

Pandemia nu a trecut! Pentru fiecare dintre noi, sănătatea și viața sunt neprețuite! De aceea, pentru protejarea lor, autoritățile caută soluții cât mai eficiente”.

Anunțul vine din partea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.