Muzică vs Viteză: În dorința de a-i convinge pe șoferi să nu mai uite piciorul pe accelerație, Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a conturat un proiect-pilot ingenios, care se numește „Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului”. Inițiativa face parte din Strategia de Siguranță Rutieră. Proiectul presupune transformarea unor melodii celebre, precum „Ciocărlia” sau „Drumurile noastre”, în… marcaje rutiere. Practic, șoferii vor auzi cântecele doar dacă nu depășesc limita de viteză.

Un alt proiect ieșit din comun prevede instalarea unor roboței de ghidare în zona sectoarelor de drum periculoase sau acolo unde se desfășoară lucrări la carosabil.

Drumurile muzicale s-ar materializa prin trasarea pe carosabil a unor marcaje rutiere în relief care, atunci când mașina trece peste ele, scot sunetele unui cântec. Este, de fapt, o idee împrumutată de la americani. Aceștia au instalat încă din 2014 astfel de marcaje pe celebra Route 66, care nu este foarte circulată, potrivit smithsonianmag.com. Americanii au folosit piesa “America the Beautiful”.

Pentru a crește mai rapid, chiar din acest an siguranța rutieră (n.r. din nefericire ne situăm pe un loc „FRUNTAȘ” cu enorm d emulte accidente rutiere grave și mortale , șefii de la Drumuri au și proiecte mai convenționale. Unul dintre cele mai importante începe de luna viitoare și constă în măsuri de siguranță la toate cele 246 de treceri de cale ferată de pe drumurile naționale.

„Am obținut finanțare europeană neramursabilă pentru acest proiect de cca. 29 de milioane de lei. La fiecare trecere la nivel cu linia de cale ferată se vor monta stâlpi pentru iluminat, delimităm sensurile de circulație cu stâlpișori care să împiedice depășirea și așternem un covor roșu cu aderență foarte bună la frânare. Antreprenorul și-a asumat că finalizează în medie, 11 treceri de cale ferată pe lună pentru a respecta termenul contractual de 2 ani. Am informat CFR Infrastructură și nu vor fi restricții pentru circulația feroviară”a declarat pentru RRA, Flavius Pavăl, directorul Departamentului de Siguranță Rutieră din CNAIR.

foto: ziare.com

În dorința de a-i convinge pe șoferi să nu mai uite piciorul pe accelerație, Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a conturat un proiect-pilot ingenios, care se numește „Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului”.