InspiGroup, o companie europeana in domeniul comertului electronic ce opereaza catalogul online GLAMI in 15 tari, printre care amintim Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia sau Turcia, a lansat recent un proiect pe termen lung, ce analizeaza pietele internationale unde acesta opereaza, proiect ce are ca focus obiceiurile de consum offline si online ale consumatorilor.

Studiul este disponibil la www.fashion-research.ro si acopera subiecte diferite, ca:

• Obiceiurile de consum in mediul online versus magazinele fizice
• Cumparaturile locale versus cele internationale
• Moda sustenabila
• Piesele de imbracaminte preferate
• Pretul platit pentru calitatea pieselor vestimentare
• Rata de retur si refuz

Sustenabilitate, responsabilitate si garantia utilizarii pe termen lung – statistici europene

62% dintre cumparatorii din Cehia sunt influentati intr-o mare masura de procesul de fabricatie si de maniera in care producatorul foloseste reguli de buna practica in domeniul muncii si are grija de impactul asupra mediului inconjurator.

Cehia si Turcia sunt printre tarile in care utilizatorii cumpara, in principal si in mod constant, produse de fashion create in mod sustenabil (cel putin o data in 12 luni).
Unul din factorii care are potentialul de a împiedica achiziția de produse sustenabile este lipsa de informatii clare cum ca un anumit produs apartine categoriei de moda sustenabila – lucru sustinut de 58% dintre cumparatorii greci, 52% dintre slovaci si 48% dintre cehi, toti respondenti ai studiului.
Atunci cand vine vorba despre cati bani sunt dispusi cumparatorii sa cheltuiasca pentru produse fashion sustenabile, slovacii si cehii sunt printre cei dispusi sa investeasca cel mai mult, cu un avans de 17%, respectiv 10% fata de cumparatorii romani din mediul online. Romanii conduc si ii devanseaza pe rusi, de exemplu, cu 5%.

Cu privire la durata de viata a unui produs fashion, romanii si turcii sunt pe ultimele locuri. Prin comparatie, aproape 65% dintre cehi poarta un anumit produs de peste 30 de ori, in comparatie cu doar o treime dintre romani. Cei mai constiinciosi, in ceea ce priveste durata de viata a unui produs fashion, sunt cehii, ungurii si grecii.

Cumparatorii romani se claseaza similar vecinilor lor in ceea ce priveste dorinta de a dona sau a face cadou produsele pe care nu le mai folosesc. In top conduce Turcia (66%), urmata de Cehia (59%) si Ungaria (59%). Cel mai putin inclinati spre donatii sunt rusii – doar 40%.

Innoirea garderobei se face o data la fiecare 6 luni pentru 57% dintre unguri si 53% dintre turci, in timp ce romanii si grecii isi innoiesc garderobele la mai mult de 6 luni.

Romania, in topul achizitiilor echipamentelor sportive si a produselor create de designeri locali

Echipamentele sportive sunt preferate de 80% dintre romani ca parte a garderobei de zi cu zi, datorita confortului. Ne situam pe pozitia a doua fata de restul tarilor in care a fost facut sondajul. Turcia este pe primul loc, cu 90% dintre cumparatori care integreaza echipamentul sportiv in tinutele de zi cu zi.

93% dintre romanii care au participat la sondaj ar cumpara piese convenabile, create de designeri locali, iar 47% dintre acestia au cumparat online cel putin un produs fashion creat de un producator local, in ultimele 12 luni. Top 3 achizitii pe plan local este completat de Turcia (60%) si Rusia (42%).

Peste 64% dintre respondentii romani sunt de acord sa plateasca mai mult pentru produse fashion sustenabile, un pret ce ajunge pana la 225 lei in plus per produs. Motivul pentru care nu au cumparat, pana acum, produse fashon sustenabile este faptul ca nu au stiut care produse apartin acestei categorii.

Pentru o jacheta de calitate, romanii ar fi dispusi sa plateasca pana la 300 lei in plus, doar daca sunt mentionate detaliile despre calitatea produsului.