Din păcate, oricât de mult ne-am dori asta, viața nu este alcătuită numai din momente vesele și pline de veselie. Încetarea din viață a unei persoane dragi și apropiate nu este niciodată prilej de bună dispoziție, ci din contră. Durerea sufletească pe care o resimțim nu poate fi descrisă în cuvinte. Și, ca un ultim gest de afecțiune și respect față de acea persoană, organizarea unei înmormântări frumoase cade în atribuțiile noastre. Ușor de zis, greu de făcut, mai ales că nu te-ai mai confruntat până acum cu așa ceva, prin urmare chiar nu știi ce trebuie să faci. Există însă o soluție: să apelezi la serviciile oferite de o firmă de pompe funebre profesionistă, care va prelua multe dintre atribuțiile tale și va face lucrurile mult mai simple. Și, în caz că nu știai cum se procedează în acest caz, avem și câteva amănunte.

Primul contact

Deși este de preferat să te deplasezi personal la sediul agenției de servicii funerare, nu este nicio problemă dacă îți este imposibil să o faci. Un agent va veni la tine acasă, cu un catalog unde vei găsi numeroase modele de sicrie/coșciuge, dar și pachete funerare, cu tot ce conțin ele, precum și prețurile pentru ele. Există și varianta ca serviciile de constatare, toaletare, îmbălsămare, îmbrăcare și așezare în sicriu a persoanei decedate să aibă loc la sediul firmei, unde există o cameră special amenajată pentru acest tip de servicii.

Constatarea decesului

După ce ai optat pentru unul dintre pachetele funerare puse la dispoziția ta de firma de pompe funebre, în cazul în care încetarea din viață a avut loc la domiciliu, se va prezenta un medic profesionist care este trimis pentru a se constata decesul. Este o procedură obligatorie, pentru că acest certificat de constatare a decesului este necesar pentru a se declara decesul, obținerea certificatului de deces, precum și adeverința de înhumare. Este necesar să ai pregătite mai multe acte, cum ar fi fișe de externare din spital, scrisori medicale, certificatul de naștere și cartea de identitate a persoanei care a încetat din viață.

Depunerea la capelă

După ce toate aceste etape s-au încheiat, la domiciliu se vor prezenta agenții firmei de pompe funebre, cu sicriul care a fost ales de către tine, vor așeza trupul persoanei decedate în el, după care va urma depunerea la capelă, casă de priveghi sau casa mortuară.

Lasă-ți timpul să îți iei rămas bun

Cei de la agenția de servicii funerare cu care ai semnat contractual se vor ocupa de tot ce înseamnă înmormântarea celui drag ție, care a încetat din viață: obținerea certificatului de deces, a adeverinței de înhumare, și chiar a autorizației de depunere a trupului acestuia la capelă. În ziua programată pentru înmormântare, mai mulți angajați se vor prezenta cu minim o oră înainte de a începe slujba de înmormântare, pentru a pune la punct ultimele detalii.