Te-ai intrebat vreodata ce ai face in cazul unei pene de curent care dureaza ore sau chiar zile? Cum ai pastra alimentele congelate in siguranta sau cum ai incalzi casa daca centrala termica nu mai functioneaza? Ori poate candva erai intr-o vacanta, iar camerele de supraveghere de acasa nu functionau din cauza lipsei de electricitate. Penele de curent sunt imprevizibile si inevitabile, insa un generator de curent te va ajuta sa depasesti cu usurinta aceste situatii, fara disconfort sau stres.
Desigur, acestea pot fi utilizate si in alte situatii, cum ar fi campingul sau evenimentele in aer liber, insa in randurile urmatoare ne vom concentra doar pe modul in care se instaleaza un generator standby si cum sa il folosesti in propria locuinta, astfel incat sa fii pregatit pentru orice pana de curent.
Ghid pentru instalarea unui generator standby
Ai achizitionat un generator de curent, l-ai scos din cutie si te intrebi „Iar acum ce e de facut?”. Nu-ti face griji, suntem aici ca sa iti explicam exact ce sa faci, pas cu pas:
Pasul 1: Alege locația potrivita
Acesta este un pas foarte important, intrucat distanta minima recomandata fata de locuinta este de cel putin 1,5 metri, pentru a preveni acumularea de gaze de esapament periculoase, precum monoxidul de carbon. De asemenea, este foarte important sa eviti amplasarea sub structuri acoperite care ar putea retine gazele (foisoare sau copertine), fie ca este vorba de generatoare de curent portabile sau stationare.
Pasul 2: Verifica sistemul electric al casei
Generatorul trebuie sa fie compatibil cu sistemul electric al casei. In acest sens, generatorele de curent stationare necesita un comutator de transfer automat sau Automatic Transfer Switch (ATS). Pentru a instala ATS-ul, apeleaza la un electrician autorizat, deoarece conexiunea gresita duce la accidente grave sau daune asupra echipamentului.
Pasul 3: Pregateste generatorul
Odata ce ai amplasat generatorul, adauga combustibil (benzina, motorina sau gaz, in functie de model), completeaza cu ulei (verifica nivelul de ulei folosind joja si completeaza daca e nevoie) si verifica bateria. Daca este vorba despre generatoare de curent stationare, ele au baterii pentru pornirea automata care trebuie sa fie instalate si incarcate corespunzator.
Pasul 4: Conecteaza generatorul la retea
Diferenta principala dintre un generator de curent portabil si unul stationar este ca, in cazul celui standby, ATS-ul preia automat sarcina de alimentare atunci cand detecteaza o pana de curent. In acest caz, este suficient sa te asiguri ca generatorul este in modul standby – gata sa porneasca oricand va fi necesar.
Pasul 5: Testeaza cum functioneaza generatorul
Dupa ce ai efectuat toti pasii de mai sus, poti sa pornesti generatorul pentru a verifica daca functioneaza cum trebuie. Testeaza pornirea automata – simuleaza o pana de curent si urmareste daca generatorul porneste si ATS-ul comuta alimentarea fara probleme.
Pasul 6: Verifica generatorul periodic
Ca sa prelungesti durata de viata in materie de generatoare de curent, trebuie sa efectuezi periodic diverse actiuni – schimba uleiul si filtrele conform recomandarilor producatorului, verifica nivelul de combustibil, starea bateriei, sistemul de evacuare (trebuie sa fie curat) si porneste generatorul odata la ceva timp pentru a preveni probleme cauzate de nefolosire.
Cum funcționează automatizarea în cazul unei pene de curent
Chiar daca nu esti acasa in timpul unei pene de curent, un generator de curent standby isi face treaba fara interventia ta manuala. Te intrebi cum functioneaza acest proces de automatizare? Haide sa iti explicam in urmatoarele randuri:
- Generatorul este conectat la comutatorul de transfer automat, care monitorizeaza in permanenta alimentarea electrica a locuintei. Cand tensiunea e normala, generatorul ramane in standby, insa atunci cand detecteaza o problema, reactioneaza imediat – cum ar fi in cazul unei pene de curent sau a unei fluctuatii majore de tensiune.
- Dupa ce ATS confirma ca reteaua electrica nu mai functioneaza, transmite un semnal catre generator pentru a porni – proces care dureaza cateva secunde.
- Odata ce generatorul porneste si produce energia, tot ATS schimba sursa de alimentare a casei de la reteaua publica la generator. Aceasta trecere nu afecteaza dispozitivele din casa conectate deja la curent.
- Pe durata functionarii generatorului, ATS continua sa monitorizeze si starea retelei publice. De indata ce aceasta este restabilita si stabilizata, comutatorul de transfer automat pregateste sistemul pentru revenirea la sursa principala de curent.
- Dupa ce casa este din nou alimentata la reteaua publica, ATS opreste generatorul automat. Acesta intra in modul standby, pregatit pentru urmatoarea eventuala pana de curent.
Asadar, generatoarele de curent stationare, standby sau automatizate – indiferent de cum doresti sa le numesti, sunt o piesa necesara pentru fiecare locuinta. Nu trebuie sa fii acasa pentru a gestiona alimentarea, generatorul preia alimentarea in doar cateva secunde in cazul penei de curent, ATS-ul previne „backfeeding-ul” (intoarcerea curentului de la generator catre reteaua publica) si asigura o alimentare stabila. Cu alte cuvinte, doar beneficii! Tot ce ai de facut este… sa nu faci nimic! Generatorul se ocupa de tot. (P)