Dacă ai trecut de faza alegerii parchetului, urmează o altă etapă importantă – întreținerea corectă. Procesul este esențial pentru a-i prelungi durata de viață și a păstra aspectul estetic de-a lungul timpului. Însă, acțiunea factorilor de uzură este inevitabilă, mai ales în contextul în care traficul din încăpere este destul de ridicat.
Nu contează ce model ai ales – indiferent că e vorba de parchet stratificat sau laminat, există câteva reguli specifice. Ce trebuie să ai în vedere mai exact pentru a obține rezultatele dorite rămâne să afli în rândurile următoare.
Curățarea regulată a parchetului pentru a preveni acumularea de murdărie
Murdăria și praful se pot acumula rapid pe suprafața parchetului și, atunci când sunt lăsate prea mult timp, pot acționa ca niște particule abrazive. Curățarea periodică este mai mult decât necesară și poate reduce riscul de apariție a zgârieturilor sau urmelor inestetice.
Iată ce trebuie să ai în vedere:
- Nu folosi produse de curățare care conțin amoniac, alcool sau clor pentru că pot deteriora suprafața parchetului. Alege soluții blânde sau naturale, cum ar fi oțetul diluat cu apă sau un detergent special pentru parchet.
- Amplasează covoare sau carpete în zonele de trafic intens pentru a proteja parchetul de uzură. Folosește, de asemenea, protecții pentru mobilier, mai ales dacă obișnuiești să muți adesea piesele pentru a schimba atmosfera generală.
- Aspiratorul este ideal pentru a îndepărta excesul de murdărie. Dacă preferi mătura, asigură-te că are perii moi. Un mop din microfibră este eficient în captarea prafului fără a lăsa urme de apă.
Protejează parchetul de expunerea la apă excesivă
Un alt aspect important pe care trebuie să-l ai în vedere pentru diferitele modele de parchet este să protejezi materialul de acțiunea umidității.
Lemnul este un material poros, iar expunerea prelungită la umezeală poate duce la deformări, dilatare, pete, sau chiar la degradarea finisajului. Însă, există câteva trucuri care te vor ajuta să obții rezultatele așteptate:
- În timp, la nivelul parchetului se formează crăpături unde se poate acumula apa. Asigură-te, așadar, că îmbinările sunt etanșe și, dacă este necesar, folosește un sigilant special pentru lemn.
- Dacă ai un model din lemn masiv, aplicarea periodică a unui strat de ulei special poate ajuta la respingerea umezelii și la menținerea flexibilității lemnului.
- În zonele cu risc mare de umezeală (cum ar fi băile sau bucătăriile), verifică frecvent scurgerile de apă și aplică măsuri corecte pentru a preveni infiltrațiile nedorite.
- Dacă se varsă lichide pe parchet, șterge-le imediat cu o cârpă uscată. Umiditatea prelungită poate cauza dilatarea sau contractarea finisajului.
- Parchetul poate suferi dacă există fluctuații mari de umiditate în aer. Folosește un dezumidificator pentru a menține o valoare optimă.
Repararea defectelor – Ce tip de parchet se repară mai ușor?
În cazul în care au apărut primele urme de uzură, nu trebuie să te îngrijorezi. Complexitatea reparației poate varia de la un model la altul, dar cu atenție la detalii poți rezolva rapid problema apărută.
Iată ce trebuie să știi înainte de a aplica etapele de întreținere:
- Parchet laminat – Dacă este zgâriat sau fisurat, este posibil să poți înlocui doar o scândură sau plăcuță, fără a afecta întreaga suprafață.
- Parchet din lemn masiv – Stratul afectat poate fi șlefuit până dispar complet defecțiunile. Însă, ai grijă să nu pătrunzi prea mult în material pentru că riști să-l deteriorezi.
- Parchet stratificat – Se aplică aceleași măsuri ca în cazul parchetului din lemn masiv, doar cu mențiunea că procedeul e mai ușor. Stratul superior este mai subțire.
Vrei să crești durabilitatea parchetului?
Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te mult timp de toate avantajele pe care le oferă întreținerea adecvată! (P)