Dreptunghiulare, ovale, cat eye, rotunde, negre, rosii, albastre, verzi – ramele pentru ochelari de vedere sunt disponibile intr-o gama larga de forme si culori. Cum faci atunci sa le alegi pe cele potrivite pentru tine? Ei bine, este mai usor sa iei o decizie daca te ghidezi dupa cateva criterii simple, iar in randurile de mai jos vei descoperi care sunt acestea. 

1. Tine cont de forma fetei tale 

Unul dintre cele mai importante criterii dupa care trebuie sa te ghidezi este forma fetei tale si sa alegi rame pentru ochelari care sa o avantajeze. De exemplu, daca ai fata rotunda sau ovala, ochelarii de vedere rectangulari de la Lensa.ro sunt perfecti pentru tine – o vor face sa para mai ingusta si mai lunga. Daca ai insa fata patrata, este indicat sa alegi rame rotunde sau ovale deoarece acestea iti vor indulci trasaturile. 

In cazul in care nu esti sigura ce forma a fetei ai si nici cum sa afli care este aceasta, poti oricand sa mergi intr-un magazin de optica si sa probezi mai multe tipuri de rame pana le identifici pe cele care iti complimenteaza perfect trasaturile. 

2. Ia in calcul si subtonul pielii tale 

Culoarea ramelor este la fel de importanta ca si forma acestora cand vine vorba de alegerea unor rame pentru ochelari de vedere care sa te avantajeze. Pentru a le gasi pe cele potrivite pentru tine, ghideaza-te dupa subtonul pielii tale. Daca ai un subton cald, alege rame in culori calde, cum ar fi maro, auriu sau rosu. In cazul in care ai o piele cu subton rece, culorile ramelor potrivite ar putea fi albastru, argintiu sau negru.

Gandeste-te la culorile hainelor care ti se potrivesc cel mai bine si incepe de acolo. Conteaza, bineinteles, si preferintele tale, daca vrei sa iesi in evidenta cu ajutorul unor rame in culori mai puternice, vii, ori daca preferi culorile discrete. 

 3. Acorda importanta si materialului din care sunt confectionate 

Un alt criteriu care te va ajuta sa alegi ramele potrivite este materialul din care sunt confectionate acestea. Poate fi vorba de plastic, de otel inoxidabil, de titan, de silicon sau de materiale naturale precum lemnul. Fiecare dintre acestea are avantaje si dezavantaje, iar cunoasterea lor poate ajuta la alegerea ramei potrivite pentru fiecare persoana.

De exemplu, ramele din plastic sunt usoare, disponibile intr-o gama diversa de forme si culori si mai putin costisitoare, dar nu sunt atat de rezistente si vor trebui ajustate mai des. In schimb, ramele metalice pot fi mai durabile si mai rezistente, dar si mai scumpe. Ramele din silicon sunt flexibile, usoare si rezistente, ceea ce le face perfecte pentru copii. 

4. Asigura-te ca nu alegi rame prea mari sau prea mici 

Este important si ca ochelarii de vedere sa fie confortabili. De aceea, trebuie sa te asiguri ca ramele acestora ti se potrivesc si din punct de vedere al dimensiunilor. Ca reguli generale, latimea acestora nu ar trebui sa fie mai mare decat cea a fetei tale masurata la nivelul tamplelor, marginea superioara nu ar trebui sa depaseasca linia sprancenelor, iar marginea inferioara nu ar trebui sa-ti atinga obrajii. Conteaza, de asemenea, si latimea puntii nazale si lungimea bratului. 

Daca le cumperi dintr-un magazin fizic, le poti proba pentru a te asigura ca nu sunt prea mari sau prea mici pentru tine. Daca alegi sa le achizitionezi dintr-un magazin online, te poti ghida dupa masuratorilor ochelarilor pe care ii ai deja (ar trebui sa le gasesti pe interiorul bratului acestora). Asigura-te si ca le poti returna sau schimba cu alte rame daca odata ce le-ai primit constati ca nu ti se potrivesc. 

Alegerea ramei potrivite pentru ochelarii de vedere este esentiala pentru a obtine un aspect estetic placut si pentru a te simti confortabil in timpul purtarii lor. Forma fetei tale si subtonul pielii, dimensiunile ramelor si materialele din care sunt confectionate acestea sunt criterii importante, care te vor ajuta sa iei decizia corecta si sa gasesti ramele pentru ochelari care ti se potrivesc din toate punctele de vedere. 

(P)