Sustenabilitatea nu este doar un concept, ci reprezintă o responsabilitate pe care orice business ar trebui să și-o asume. Este, fără îndoială, o inițiativă cu repercusiuni directe atât la nivel social și economic, cât și din punct de vedere al dezvoltării business-ului.
Astăzi, mai mult ca niciodată contează implicarea civică. Industria nu poate stagna, dar nici natura nu poate suferi la nesfârșit. Ce soluții există, dar și ce poți face din postura de antreprenor pentru a avea un impact minim asupra mediului rămâne să descoperi în rândurile următoare.
Sustenabilitatea în afaceri: de la colectarea deșeurilor la eficiență energetică
Dezvoltarea unui business sustenabil nu doar că reduce efectele asupra resurselor naturale, ci contribuie la obținerea unei reputații durabile. Este un proces win-win, de pe urma căruia managerii își pot extinde business-urile, fără a cheltui inutil.
O astfel de inițiativă te va ajuta să atragi noi clienți și te va poziționa ca pilon important în comunitate. Strategia pe care va trebui să o implementezi trebuie să includă și o infrastructură adecvată pentru colectarea deșeurilor, dar și suport din partea organizațiilor specializate. Aici e posibil să ai nevoie de o firmă specializată în preluare electrocasnice vechi pentru că te poate scuti de aspectele birocratice și de grija gestionării corecte.
Implicarea angajaților și partenerilor în inițiative eco-friendly de succes
E important să aloci atenție și comunicării la nivel de echipă. Sustenabilitatea este până la urmă o misiune colectivă. Așadar, dacă vrei ca business-ul să funcționeze în armonie cu mediul înconjurător, ar trebui să implici și angajații în adoptarea principiilor eco.
Participarea activă la conferințe de profil, precum „Sustenabil zi de zi”, la activități de plantare de arbori sau la acțiuni de curățare a spațiilor de lucru sau a unor zone naturale, poate contribui la crearea unui mediu de lucru responsabil și la consolidarea unei culturi organizaționale verzi.
La fel de important pentru compania ta este să colaborezi cu furnizori de încredere. Alege parteneri care respectă standardele de sustenabilitate, cum ar fi certificările pentru practici de muncă etică sau materiale durabile.
Obligații legale pentru producătorii și importatorii de echipamente electrice: responsabilitatea asupra produsului pe tot parcursul ciclului de viață
Potrivit legislației din România, producătorii/importatorii dețin responsabilitatea organizării sistemului de management al deșeurilor pentru produsele pe care le pun pe piață atunci când acestea ajung la finalul ciclului de viață. Aceștia trebuie să se asigure că își îndeplinesc obligațiile de mediu și plătesc taxa de gestionare a deșeurilor care rezultă din produsele pe care le pun pe piață.
Printre responsabilitățile care revin producătorilor sau importatorilor se numără: raportarea la ANPM, dezvoltarea unui sistem de management al deșeurilor și a unei rețele de colectare.
Transferul de responsabilitate: cum să îndeplinești cerințele de mediu pentru echipamentele electrice
Pentru a fi siguri că îndeplinești toate obligațiile de mediu o variantă e să apelezi la o organizație de transfer responsabilitate cu experiență în colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice.
Organizația specializată te poate ajuta să:
- Întocmești cu ușurință documentele necesare proceselor de colectare, reciclare electrocasnice și valorificare,
- Planifici un sistem eficient de management al DEEE,
- Realizezi corect procesul de raportare către autoritățile locale,
- Derulezi campanii de conștientizare și informare a publicului cu privire la importanța unui comportament de consum responsabil.
Din postura de antreprenor ar trebui să-ți asumi în mod transparent misiunea de a conviețui în armonie cu natura. Însă, pentru a te asigura că toate prevederile juridice sunt îndeplinite cu succes, uneori ai nevoie de ajutor.
Fă parte din schimbare și construiește-ți un business sustenabil! (P)