Înaintarea în vârstă cauzează numeroase probleme, atât din punct de vedere emoțional, dar și fizic. Copiii aleg să plece și să-și construiască propriul drum, iar părinții se simt de cele mai multe ori singuri și neajutorați. Tocmai de aceea, un azil de bătrâni devine soluția ideală în asemenea situații. Aici vor avea parte de servicii specializate de îngrijire, realizate cu atenție de profesioniști în domeniu. Totuși, majoritatea vârstnicilor nu vor să accepte ideea de a-și petrece bătrânețea într-un loc străin. Pentru ei, despărțirea de familie și persoane apropiate va însemna o izolare de tot ce se întâmplă în exterior. Însă, lucrurile nu stau tocmai așa. Într-un cămin destinat vârstnicilor, totul este creat special pentru a le oferi experiențe unice și motive constante de bucurie.

Iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți convinge părintele că azilul devine o variantă avantajoasă:

–          Ia-o treptat – Dacă inițiezi din prima discuțiile despre un camin de batrani este foarte posibil să primești un răspuns negativ. Încearcă să tratezi subiectul pentru început cu delicatețe și subtilitate. Arată empatie și ascultă-ți părintele cu atenție. Discutați pe îndelete problemele cu care se confruntă și găsiți împreună o rezolvare. Alegerea căminului de bătrân ar trebui să devină o misiune bazată pe încredere și ajutor reciproc.

–          Povestește-i din experiențele altora – Poate deveni o terapie foarte eficientă. Spune-i ce activități desfășoară bătrânii în azil și care e atmosfera generală. Poți aranja chiar o întâlnire între părinte și cei care au optat pentru serviciile unui cămin de bătrâni. Vor înțelege, astfel, cât de multe avantaje vor avea dacă aleg o asemenea variantă. În plus, vor vedea că tot ceea ce spui este real.

–          Vizitați împreună azilul – Poți lua legătura cu personalul de la cămin pentru a realiza o vizită alături de părintele tău. Analizați împreună atât sălile pentru evenimente, cât și dormitoarele și spațiile pentru agrement.

–          Mergi la un specialist – Este foarte posibil ca bătrânii să devină din ce în ce mai închiși în ei și să respingă constant posibilitatea de a merge la azil. În asemenea situații, poți opta chiar pentru ajutor specializat. Percepțiile diferă de la o persoană la alta, însă profesioniștii în domeniu sunt pregătiți pentru orice scenariu.

–          Nu te învinovăți – Majoritatea experimentează sentimente de vinovăție după ce își trimit părinții la azil și renunță la servicii după o perioadă scurtă de timp. Totuși, azilul nu este o închisoare, ci un loc destinat exclusiv relaxării și îngrijirii medicale. Nu trebuie să îți faci griji. Părintele tău va fi pe mâini bune. Personalul este instruit în domeniu și mizează pe importanța empatiei și a comunicării transparente. Sunt, de asemenea, blânzi, răbdători și atenți la fiecare detaliu. Acomodarea este cel mai greu pas, însă imediat cum au trecut de o asemenea etapă, vârstnicii se vor bucura de experiențe unice.

–          Nu uita de ei – Dacă ai reușit să îi convingi să meargă la un azil de batrani in Bucuresti nu înseamnă că datoria ta s-a încheiat. Sună-i măcar o dată pe zi și fii alături de ei în fiecare moment. Vizitează-i constant și fă-le mici bucurii. Pentru ei, cel mai important lucru este să simtă afecțiune sau bunătate. Poți stabili chiar cu personalul zilele în care îi poți duce la o plimbare sau în care puteți sărbători împreună un eveniment special.

A-ți convinge părintele să meargă la azil poate deveni o adevărată provocare. E nevoie de multă răbdare pentru a ajunge la un consens. Totuși, sfaturile de mai sus te vor ajuta să-i convingi chiar și pe cei mai apatici.

Nu uita, însă, cât de mult contează alegerea unei variante de calitate superioară.

Mizează întotdeauna pe variante premium și oferă-le vârstnicilor motive constante de bucurie!