Daca exista un domeniu care a fost intotdeauna considerat stabil si sigur in ceea ce priveste investitiile, acesta este cel imobiliar. Ca in orice alta afacere, exista riscuri implicate si in investitiile imobiliare.

Cum poti sa le gestionezi si sa obtii cele mai bune rezultate din investitiile tale imobiliare?

Una dintre caracteristicile definitorii ale investitiilor imobiliare este stabilitatea lor. De-a lungul secolelor, pamantul si cladirile au ramas printre cele mai sigure active pentru investitori. Chiar si in perioade de criza economica, valoarea proprietatilor imobiliare nu scade intr-o masura atat de dramatica ca alte tipuri de investitii.

Acest lucru se datoreaza in parte nevoii umane constante de locuinte si de spatii comerciale. Oamenii vor intotdeauna sa locuiasca undeva si sa-si desfasoare afacerile. Prin urmare, exista intotdeauna cerere pentru proprietatile imobiliare.

Cu toate beneficiile, nu inseamna ca investitiile imobiliare sunt lipsite de riscuri. Exista anumite aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand decizi sa investesti in imobiliare. Iata cateva dintre cele mai importante riscuri pe care trebuie sa ti le asumi atunci cand faci o investitie:

  • Volatilitatea preturilor, Chiar daca imobiliarele sunt considerate active stabile, preturile pot fluctua in functie de locatie, conditia proprietatii si starea pietei imobiliare in ansamblu. Este important sa fii pregatit pentru schimbari in valoarea proprietatii tale.
  • Costurile de intretinere. Detinerea unei proprietati implica costuri de intretinere continue, cum ar fi repararea si inlocuirea echipamentelor sau a structurii. Daca nu iei in considerare aceste costuri, acestea pot afecta semnificativ profitabilitatea investitiei tale.
  • Timpul necesar pentru gestionare. Investitiile imobiliare pot fi gestionate personal sau prin intermediul unei companii de administrare a proprietatii. In ambele cazuri, este necesar sa aloci timp pentru gestionarea investitiei tale, fie ca este vorba de gasirea chiriasilor, rezolvarea problemelor sau efectuarea inspectiilor periodice.
  • Riscul de timpi morti. Daca investesti in proprietati destinate inchirierii, exista intotdeauna riscul ca acestea sa ramana vacante pentru anumite perioade de timp. Acest lucru poate duce la pierderi de venituri.
  • Riscul de indatorare excesiva. Multe investitii imobiliare implica imprumuturi si datorii. Cel mai adesea, investitorii apeleaza la credite imobiliare pentru a putea face achizitiile, ceea ce implica dobanzi si alte costuri suplimentare.  Daca nu poti sa faci fata platilor lunare sau daca dobanzile cresc semnificativ, aceasta poate duce la probleme financiare serioase.

Cum sa gestionezi riscurile investitiilor tale in imobiliare

Acum, cand am identificat riscurile, trebuie sa discutam despre modul in care poti sa le gestionezi. Iata cateva sfaturi esentiale:

1. Diversificarea portofoliului. Diversificarea investitiilor tale imobiliare poate reduce riscul. Nu investi totul intr-o singura proprietate sau intr-o singura locatie. In schimb, incearca sa ai o gama variata de proprietati in diferite zone.

2. Cunoasterea pietei. Informatia este cheia succesului in investitiile imobiliare. Fa-ti temele si invata tot ce poti despre piata imobiliara in care intentionezi sa investesti. Intelege tendintele, cererea si oferta din zona respectiva.

3. Bugetare si planificare. Stabileste un buget detaliat pentru investitia ta si asigura-te ca iei in considerare toate costurile, inclusiv cele de intretinere si taxele. Planificarea atenta poate ajuta la evitarea surprizelor neplacute.

4. Gestionarea datoriilor. Daca iei imprumuturi pentru investitia ta, asigura-te ca poti sa faci fata platilor lunare. Evita indatorarea excesiva si monitorizeaza cu atentie dobanzile.

5. Asigurarea proprietatii. O polita de asigurare adecvata poate oferi protectie in caz de daune sau pierderi cauzate de incendii, inundatii sau alte evenimente neprevazute.

6. Profesionalism in gestionare. Daca nu ai timpul sau experienta necesara pentru a gestiona proprietatea, poti angaja o companie de administrare a proprietatii. Acestia pot gestiona toate aspectele legate de inchiriere, intretinere si problemele cu chiriasii.

7. Monitorizarea constanta. Nu te baza pe faptul ca investitia ta va merge intotdeauna fara probleme. Monitorizeaza constant performanta proprietatii tale si ia masuri prompte daca apar probleme.