Alegerea locului de veci este o decizie pe care noi toți trebuie să o facem la un moment dat, oricât de mult am încerca să evităm o astfel de situație. Din păcate, în special în marile orașe, găsirea unui loc de veci este uneori aproape imposibilă din cauza locurilor limitate. Acest lucru a facilitat apariția unor persoane care profită de pe urma oamenilor îndurerați și aflați la nevoie, cerându-le acestora sume exorbitante pentru obținerea unui loc de veci.

Lipsa cunoştinţelor în acest domeniu poate fi un dezavantaj. Însă, cu o documentare temeinică în prealabil sau o consiliere oferită de o firmă de pompe funebre, poți să alegi, rațional, opțiunea potrivită. 

Categorii de cimitire

Cimitirul se poate afla în proprietatea publică a statului, a unităților administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unităților locale de cult/biserici în situația cimitirelor confesionale. Conform Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare actualizată în 2001, administratorul cimitirului este proprietarul acestuia sau cel care deține dreptul de administrare.

În Municipiul București, cimitirele de stat sunt administrate de Consiliul General al Municipiului București și funcționează după regulile Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane. În țară, cimitirele de stat pot fi administrate de autoritățile publice locale sau de anumite culte sau comunități.

Cimitirele parohiale și cele private, autohtone, nu sunt administrate și coordonate de A.C.C.U., ci funcționează după regulile proprii.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi un loc de veci

Doar în București există multe cimitire și multe opțiuni de unde poți alege un loc de veci. Din acest motiv, ideal ar fi să ai în vedere în momentul deciziei de achiziționare două aspecte.

Locația cimitirului. Acest aspect este destul de important mai ales în cazul în care este vorba despre un cimitir aflat într-un oraș foarte aglomerat, așa cum este Bucureștiul. Accesibilitatea este un cuvânt cheie. Dacă este posibil, evită să achiziționezi unui loc de veci într-un cimitir aflat la periferia orașului. Dacă nu, sfatul nostru este să te orientezi către un cimitir la care se poate ajunge ușor fie cu mijloacele de transport în comun, fie cu transportul personal.

Amplasarea locului de veci este, de asemenea, importantă. Locul de veci să fie la intrarea în cimitir, la mijlocul sau la capătul acestuia? Și acest aspect trebuie avut în vedere pentru a putea facilita accesul persoanelor care doresc să vină la mormânt pentru a putea aprinde o lumânare. Nu uita de faptul că cimitirul se va mări odată cu trecerea anilor. Așadar, o bună amplasare va fi de ajutor încă de la început.

Repartizarea unui loc de veci de la stat

Repartiția locurilor de înhumare este asigurată de către secretariatul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti, pe o perioadă de 7 ani. Atribuirea unui loc de înhumare, pe bază de concesiune, se face doar în caz de deces.

Acte necesare pentru obținerea repartizării:

  • certificat de deces (original şi copie);
  • adeverinţă de înhumare (original şi copie);
  • BI/CI sau paşaport (copie şi original) al solicitantului.

Pot solicita un loc de înhumare următoarele persoane:

  • soţ/soţie în viață;
  • rude de gradul I (copiii defunctului);
  • rude de gradul II (părinţii defunctului, fraţii şi surorile defunctului);
  • rude de gradul III (bunicii, străbunicii defunctului);
  • rude de gradul IV (unchi, mătuşi, veri primari şi fraţii sau surorile bunicilor defunctului);
  •  alte rude colaterale;
  • persoane care au avut în întreţinere pe cel decedat vor prezenta contractul de întreţinere (original şi copie) sau în lipsa acestuia, declaraţie pe propria răspundere în formă autentică (notarială) sau dată în faţa unui consilier juridic al instituţiei.


Dobândirea unui loc de veci poate fi un proces foarte dificil mai ales dacă nu cunoști procedura. Dacă te-ai gândit să îți cumperi un loc de veci la un cimitir de stat trebuie să știi că vânzarea-cumpărarea acestuia este exclusă. Acest lucru este posibil doar în cazul cimitirelor private. În cazul în care aveți nevoie de consultații de specialitate în domeniu, dar și informații despre ce pachete funerare pune la dispoziție LuciFlor, nu ezitați să ne contactați. (P)