Covoarele joacă un rol esențial în designul interior, definind atmosfera unei camere și contribuind la confortul vizual, dar nu numai. Alegerea și poziționarea covorului pot părea provocări dificile, însă urmând câteva reguli de bază vei reuși, cu siguranță, să creezi armonie în decor.

Covorul trebuie să răspundă nevoilor funcționale ale camerei. Într-un dormitor, spre exemplu, covoarele trebuie să ofere căldură și confort – un covor puțin mai moale, care să te întâmpine cu căldura sa în momentele când te ridici din pat. În spații cu trafic intens, cum ar fi holurile, este preferabil să alegi covoare mai rezistente și ușor de întreținut.

Living

Înainte de a alege un covor, este esențial să evaluezi spațiul în care va fi amplasat. Pentru un living spațios, de exemplu, un covor de dimensiuni mari va ajuta la delimitarea zonei de socializare, creând o insulă de confort și stil. Un covor living trebuie să fie suficient de mare pentru a acomoda picioarele mobilierului, preferabil extinzându-se la 20-30 cm în spatele canapelelor și fotoliilor. Acest lucru creează o senzație de spațiu și deschidere, făcând ca încăperea să pară mai mare și mai primitoare.

Este recomandat ca toate picioarele mobilierului să atingă covorul, pentru a unifica elementele din jur și pentru a oferi o senzație de coeziune. În același timp, lăsarea unui perimetru descoperit al podelei poate accentua dimensiunile camerei, conferind un echilibru vizual și o impresie de spațiu generos. Alegerea corectă a poziționării covorului poate înfrumuseța arhitectura livingului și poate îmbunătăți fluxul natural de mișcare prin încăpere.

Dormitor

În dormitor, modul în care este amplasat covorul este esențial pentru a crea o atmosferă de intimitate și confort. Covorul ar trebui plasat astfel încât să îmbrățișeze patul, lăsând o porțiune generoasă pe fiecare parte, astfel încât primii tăi pași de dimineață să fie întâmpinați de textura moale și călduroasă a acestuia. 

O abordare populară în materie de design interior este dispunerea covorului perpendicular sub pat, astfel încât să se extindă confortabil în zona de coborâre, oferind o arie plăcută la picior și o încadrare vizuală plăcută a spațiului de odihnă. Alternativ, dacă spațiul permite, un covor amplasat integral sub pat și mobilierul adiacent poate adăuga o notă de lux și o coerență stilistică dormitorului, transformându-l într-un adevărat refugiu personal.

Bucătărie

Pozitionarea unui covor în bucătărie trebuie să fie, în primul rând, practică și să contribuie la funcționalitatea și siguranța spațiului de gătit și de luat masa. În mod ideal, un covor de bucătărie ar trebui plasat în zonele cu trafic ridicat, cum ar fi în fața chiuvetei sau a plitei, pentru a oferi confort la nivelul picioarelor și pentru a proteja podeaua de stropi și scurgeri de lichide. 

Un runner este o opțiune excelentă pentru culoarele bucătăriei sau pentru spațiul dintre insula de bucătărie și blaturile de lucru. În plus, un covor mic sub masă poate adăuga un accent de culoare și textură, însă asigură-te că este suficient de mare pentru ca scaunele să rămână pe covor chiar și atunci când sunt trase înapoi. Optează pentru materiale ușor de curățat și rezistente la pete, pentru a îmbina utilul cu plăcutul într-una dintre cele mai frecventate încăperi ale casei.

Hol

Amplasarea unui covor pe hol trebuie să fie strategică pentru a maximiza impactul estetic și funcționalitatea într-un spațiu adesea îngust și de tranzit. Un runner lung și îngust este o alegere clasică pentru holuri, ghidând vizual intrarea și oferind confort și protecție podelei. Asigură-te că lași un spațiu liber de aproximativ 10-20 cm între marginile covorului și pereții holului pentru a crea un cadru și a nu da impresia de aglomerare. 

În cazul în care holul se deschide într-o zonă mai largă, ia în considerare un covor care să se plieze pe dimensiunile acestui spațiu, asigurându-te că nu blochează ușile sau căile de acces. Alege materiale durabile și ușor de întreținut, capabile să reziste traficului intens și să mențină aspectul curat și îngrijit al zonei de intrare.

Covorul  – Un element cheie în arta amenajării unui spațiu

Alegerea și poziționarea covorului în funcție de cameră sunt elemente cheie în crearea unui spațiu armonios și sofisticat. Un covor bine ales poate transforma o cameră obișnuită într-un spațiu luxos, confortabil și primitor. Cu o atenție deosebită asupra detaliilor și o înțelegere aprofundată a elementelor de design interior, vei putea să realizezi un decor care nu doar că va impresiona, dar va și rezista în timp.

Este important să fii la curent cu trendurile în amenajări interioare, dar și să alegi covoare care să reziste testul timpului. Covoarele în tonuri naturale sau cu modele inspirate de natură sunt în tendințe, conferind oricărui spațiu o atmosferă contemporană și relaxată.

Alegerile noastre trebuie să reflecte pasiunea pentru design și calitate, de aceea, în selecția covoarelor, brandul Rovere reprezintă o alegere inspirată. Cu o tradiție în oferirea de soluții premium de design interior, Rovere propune covoare care vorbesc despre eleganță, durabilitate și frumusețe atemporală. Un covor de la Rovere este promisiunea unei atmosfere luxoase, a unui design interior care transcende tendințele, creând spații atemporale. (P)