De remarcat: O creștere cu peste 60% a fost constatată în ceea ce privește numărul de cetățeni străini cărora NU li s-a permis intrarea în țară fiind considerați cu risc pentru sănătatea publică sau siguranța națională.

„Așa cum am declarat de curând, la Consiliul Informal Justiție și Afaceri Interne, România și-a îndeplinit obligațiile din punct de vedere tehnic pentru aderarea la Spațiul Schengen. Acest lucru îl dovedesc polițiștii de frontieră zi de zi, consolidând securitatea la frontierele externe ale Uniunii Europene”, a precizat azi ministrul Lucian Bde, la prezentarea raportului de activitate al MAI pentru anul precedent.

„În aceeași idee, aș menționa deschiderea anul trecut a 2 Puncte de Trecere a Frontierei: la frontiera româno – ucraineană, Isaccea – Orlovka ce întrunește condițiile pentru a fi deschis în regim de trafic internațional și Borș II – Nagykereki la frontiera comună româno-ungară, deschis în regim permanent, 24/24 de ore și prevăzut cu zece artere de control”, a subliniat oficialul.

Polițiștii de frontieră au desfășurat permanent activități de prevenire și combatere a infracționalității transfrontaliere care, într-adevăr, a înregistrat o ușoară scădere anul trecut.

*Prevenirea și combaterea criminalității – migrație și azil

În intervalul analizat, fluxul migraționist pe principalele rute către Europa s-a menținut activ.

Comparativ cu anul precedent, numărul persoanelor reținute în trecere ilegală a crescut de 2,8 ori, iar numărul celor față de care au fost luate măsuri de prevenire a intrării ilegale de 5,7 ori.

Dintre aceștia, aproximativ 95% au fost reținuți la cele două frontiere din vestul țării – 58% la frontiera cu Serbia și 37% la cea cu Ungaria, indicând astfel culoarul de trecere adoptat, în mod predilect, pentru tranzitarea României.

„Deja, am avut  întâlniri pe acest subiect si am dispus efectuarea de analize serioase pentru a găsi cele mai bune soluții în scopul evitării deplasărilor migranților din alte centre, către Timișoara și tentativelor de trecere spre Ungaria sau Serbia”, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

foto: ziare.com