Amintiri despre… Coșnița Paștelui, în alte vremuri…

„În primăvara lui 1916, înainte de intrarea României în război, „Coșnița Paștelui” se putea avea cu foarte puține parale și era bine încărcată pentru toate casele, prețurile fiind: Carnea de vacă cu 1 leu și 10 bani kg.; carnea de porc 1,30 kg.; zahărul 1,20 kg.; ouăle 3-4 lei suta; mielul de la 5-9 lei; cartofii 0,15-0,20 bani kg.; ceapa 0,10 bani kg.; spanacul 0.30-0.50 kilogramul; făina 0.30-0.60 bani kg.; untura 1.30-1.50 kg.; untul proaspăt presat 4-5 lei kg.; găina 1.50-2 lei bucata; rața 1,50-2 lei bucata; gâsca 3-4 lei bucata. Brânza telemea 1.60-2.50 kg; merele 3-5 lei kg; pâinea 0,30 kg; jimbla 0.40 kg; vinul 0,80-1,60 litrul; țuica 1.20-2.20 litrul, etc. Cam acestea erau în linii generale prețurile alimentelor mai importante în primăvara anului 1916.

Anul trecut (1922), cu prilejul sărbătorilor Paștelui, prețul alimentelor era: Carnea de vacă 10 lei kg; carnea de porc 12 lei kg; untura 16 kg; mielul 25 lei kg; spanacul 8-10 lei kg; cartofii 1,20-1,50 kg; zahărul 12 lei kg; ouăle 60 lei suta de bucăți; untul 35-40 lei kg; făina 3-5 lei kg; găina 10-12 lei bucata; curcanul 25 lei bucata; pâinea 2,25 lei kg; jimbla 3 lei kg; vinul 8-10 lei litrul; țuica 12-16 lei litrul.

În anul acesta, în afară de scumpetea mereu crescândă, în afară de specula din ce în ce mai în floare, sărbătoarea Paștilor, căzând în luna martie, stil vechi, și vremea friguroasă menținându-se, alimentele sunt cu mult mai scumpe: Carnea de vacă, după calitate, de la 18-22 lei kg.; carnea de vițel 28-30 lei kg.; mielul 45-55 lei kg.; untura 70 lei kg.; untul proaspăt 100 lei kg.; untura de gâscă 125 lei kg.; găina 70 lei bucata; gâsca 125-130 lei bucata; curcanul 200-240 lei bucata; spanacul 12-14 lei kg.; ouăle 1,80-2 lei bucata, cartofii 3 lei kg.; ceapa 1-1,50 lei kg.; salata verde 7-10 lei bucata, morcovii 4 lei kg.; ceapa verde, usturoiul verde și ridichile de lună aproape lipsesc, fasolea uscată 10-12 lei kg.; lintea 16 lei kg.; zahărul indigen 27-34 lei kg.; zahărul cehoslovac 40 lei kg.; orezul 18-23 lei kg.; cafeaua 80-130 lei kg.; făina 7 lei kg.; batonul de vanilie 7 lei, stafidele 140 lei kg.; pâine 4.50 și jimbla 5.50 bucata. Vinul 14-20 lei litru, țuica 22-30 lei litru, iar merele 14-18 lei kg.”

Sursa: Dimineața, 8 aprilie 1923

Sursa foto: Imago Romaniae/Institutul de Studii Sud-Est Europene