Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a cerut luni, 28 august, Poliției Locale Sector 6 să verifice toate stațiile GPL și benzinăriile din sector și să vină cu o situație clară în ceea ce privește atât autorizațiile deținute, cât și respectarea distanței minime prevăzute de lege față de imobilele din perimetru.
„Tragedia de la Crevedia ne-a făcut să înțelegem că nimeni nu poate fugi de răspundere, chit că are sau nu atribuții în a aviza/aproba activitatea de comerț cu combustibili. Ne-am folosit de acest context sumbru și am dispus Poliției Locale a Sectorului 6 o verificare temeinică, amănunțită, a tuturor autorizațiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licențelor, cerute de lege pentru funcționarea acestor operatori economici cu specificul de comercializare de combustibili”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.
Astfel, echipe formate din polițiști de la Serviciul Mediu, Inspecție Comercială și Disciplina în Construcții au mers timp de trei zile pe teren și au efectuat controale. Au identificat 40 de benzinării și stații GPL deschise și le-au solicitat administratorilor toate documentele și autorizațiile pe care sunt obligați să le dețină pentru a funcționa.
A fost verificată existența următoarelor documente:
- Autorizație ISU;
- Autorizație ISCIR;
- Autorizație de mediu;
- Autorizație de construcție;
- Autorizație de gospodărire a apelor;
- Atestatul GANEx;
- Raport privind protecția la explozii (INSEMEX);
- Licența ANRE pentru GPL;
- Certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice;
- Buletine de verificare metrologică.
Dintre locațiile verificate, doar o benzinărie are documentele la zi, dar nu respectă distanța minimă legală față de imobilul din vecinătate.
Ciprian Ciucu: „Primăriile nu au dreptul să autorizeze sau să închidă afacerile cu combustibili”
Important de precizat este faptul că Poliția Locală Sector 6 nu eliberează acestor benzinării și stații certificate și autorizații de funcționare. De asemenea, nici nu poate lua măsuri pentru ca ele să intre în legalitate. Tocmai de aceea, raportul întocmit în baza informațiilor culese din teren va fi transmis către toate instituțiile abilitate să intervină pentru a soluționa problemele existente.
„Raportul m-a speriat, dar am decis să îl fac public. După ce îl veți citi, e scurt și la obiect, vă veți simți ca mine. Transparența noastră este totală, tocmai de aceea aveți aici cel mai detaliat și complet raport făcut vreodată public pe acest subiect. Acest raport informativ va fi trimis tuturor instituțiilor cu atribuții de verificare, închidere, sau aducere în legalitate a acestor stații.
Ordonanța nr. 99 din 29 august 2000 (*republicată*), privind comercializarea produselor și serviciilor de piață NU DĂ DREPTUL PRIMĂRIILOR SĂ AUTORIZEZE SAU SĂ ÎNCHIDĂ AFACERILE CU COMBUSTIBILI.
Articolul 3 spune clar, la aliniatul (3), că <Sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanțe activitățile de comercializare având ca obiect la litera c) combustibilii pentru uzul mijloacelor de transport, inclusiv cei comercializați prin stații de distribuție>.
Primăriile sunt responsabile doar de emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, iar aici am dispus un control intern suplimentar. Pe mandatul meu nu s-au emis astfel de autorizații.
Acest lucru fiind clarificat, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim responsabili și să știm ce se întâmplă în localitățile noastre”, a mai spus edilul Sectorului 6.
Prezentăm mai jos situația detaliată.
Benzinărie | 19 |
Benzinărie + stație electrică | 1 |
Benzinărie + stație GPL | 10 |
SRM | 1 |
Stație de îmbuteliere și comercializare gaze lichefiate | 1 |
Stație GNC | 1 |
Stație GPL | 7 |
40 |
Dintr-un total de 40 de stații de alimentare din Sectorul 6, 20 sunt exclusiv benzinării, fără alimentare cu gaz (din acestea, una are și stație de încărcare auto electrice).