Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, au reținut, la data de 23 martie a.c., doi bărbați, de 32 și respectiv de 34 de ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu tutun.

În data de 7 martie a.c., poliţiştii au pus în aplicare 9 de mandate de percheziție domiciliară, în Capitală și județele Ilfov și Călăraşi, într-un dosar ce viza săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu tutun.

„Din datele și probele administrate, în perioada noiembrie 2021 – prezent, a rezultat presupunerea rezonabilă că mai multe persoane ar oferi spre vânzare tutun vrac, prin intermediul site-urilor specializate și pe rețelele sociale.

Probatoriul administrat a relevat faptul că doi bărbați, cu vârste de 32 și 34 de ani, ar fi achiziționat tutunul vrac de la diferite persoane de pe raza unui județ, apoi l-ar fi ambalat în pungi și recipiente, după care l-ar fi comercializat. De asemenea, s-a stabilit că au comercializat in acest mod peste 4.500 kg tutun de fumat, iar livrările ar fi fost făcute, pe baza unor nume fictive, prin intermediul unei firme de curierat”, se arata intr-un comunicat al Politiei.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile persoanelor implicate, au fost  identificate și ridicate peste 448 kg de tutun mărunțit, mai multe sume, în lei și valută, a căror proveniență nu a putut fi justificată, precum și alte probe și mijloace de probă.

De asemenea, au fost puse in aplicare 6 mandate de retinere, predare si perchezitionare trimiteri postale, ocazie cu care a fost identificata si ridicata cantitatea de 26 kg tutun de fumat.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 2.635.000 lei.

In vederea recuperării prejudiciului, a fost dispusă măsura sechestrului  asigurător in valoare de peste 57.000 lei, organele judiciare efectuând demersuri pentru identificarea unor bunuri care pot face obiectul măsurii de siguranță a confiscării speciale/confiscării extinse.

Cele două persoane reținute au fost prezentate în fața instanței,  in data de 24 martie magistrații dispunând arestarea preventivă.
           
Cercetările sunt continuate de Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător  ori cu marcaje false peste limita a 1 kg de tutun de fumat.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.