Fostul arbitru international Constantin Din (in varsta de 53 de ani) este noul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal după ce a câştigat, azi, alegerile din cadrul Adunării Generale desfăşurate la Hotelul Marriott din Capitală. El s-a impus în turul 2 de scrutin în faţa preşedintelui în exerciţiu Alexandru Dedu, cu 157 de voturi, fata de cele 66 ale lui Dedu.

În primul tur, rezultatul scrutinului au fost: Constantin Din – 95 voturi, Alexandru Dedu – 79 voturi, Bogdan Voina – 48 voturi şi Maximilian Gavrilă – 1 vot.

„A fost o perioadă foarte dificilă, mă bucur că s-a terminat aşa. Este o zi foarte frumoasă, pentru că iubesc din toată inima handbalul românesc. Am mai simţit aceleaşi emoţii puternice ca la meciul meu de retragere. Eu am fost optimist în toată campania electorală. Consider că suntem într-un moment zero în handbal. Vreau să începem foarte repede reconstrucţia şi la nivel de juniori şi seniori, şi la nivel de arbitraj. Am planuri şi ambiţii foarte mari şi cred că pot să rezolv aceste probleme. Eu mi-am prezentat deja o demisie semnată în alb dacă nu reuşesc să fac ce am propus. Pentru că suntem toţi sătui de promisiuni. Iar asta este o garanţie pentru ceea ce vreau să fac în handbalul românesc. Dacă nu reuşesc, eu singur mă voi retrage după un an. Pentru domnul Dedu a fost o perioadă foarte delicată, eu nu cred că aş fi rezistat la atâtea acuze cum a rezistat dânsul. Cred că sunt suficient de realist dacă pot sau nu să fac anumite lucruri. Şi dacă îmi dau seama că nu pot să fac anumite lucruri, mă voi retrage. Dar eu cred că putem să punem handbalul românesc pe o traiectorie bună de care lumea să fie mulţumită”, a spus Din.

„Se pare că fonduri sunt în handbal, dar important e cum le gestionăm, cum le prioritizăm. Nu ştiu dacă e adevărat că domnul Dedu avea salariu de 7.000 de euro. Însă eu mă voi strădui să construim mecanisme financiare pentru ca toată lumea să fie mulţumită. În ceea ce mă priveşte, dacă merit acei bani, îi voi accesa, dacă nu, accesez demisia. Va trebui să facem o analiză atentă pentru că trebuie să îmbunătăţim Statului federaţiei. Am constatat că Statutul are mari lacune, aşa că acesta ar putea fi primul pas. E greu să dau un timp exact când ne vom califica la un turneu final cu naţionala masculină. Dar pot să spun că la nivel de copii şi juniori în 2-3 ani vom începe să avem calificări şi chiar şi medalii”.

Constantin Din este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti şi a fost arbitru internaţional IHF, oficiind la meciuri importante în ultimii 20 de ani, de la întrecerile europene la Campionate Mondiale şi Jocurile Olimpice. În prezent, el este om de afaceri şi observator EHF.