Mai mult decât un neologism, Bullyingul este, în fapt… un fenomen. Nu se poate să ne prefacem că nu-l simțim, că n-are importanță, când, de fapt, cazurile par să se înmulțească pe zi ce trece și, din nefericire, poate lăsa urme și traume care pot avea efect până târziu.

Bullyingul nu e cool!

Bullyingul nu e cool!

Fiecare cu poveștile sale…

Am tot discutat la întâlnirile cu părinții despre nemulțumirile lor privind comportamentele agresive și hărțuirea dintre copii în mediul școlar. Așa cum a mai fost precizat într-unul din articolele precedente, trebuie să facem diferența între o simplă ceartă între copii și bullying. Mulți adulți afirmă că facem caz prea mult despre fenomenul de bullying, pentru că răutăți între copii au fost mereu, etichete s-au pus dintotdeauna și că am supraviețuit cu toții si încă foarte bine. Totuși, dacă astăzi pe copii îi afectează mai mult decât ne afectau aceste lucruri pe noi, înseamnă că ceva s-a schimbat, fie în percepția copilului agresat, fie în abordarea problemei de către părinți sau chiar a crescut agresivitatea. De fapt, toate acestea sunt răspunsuri corecte.
Ceea ce este diferit azi este modul în care îi “antrenăm” acasă pe copii pentru situații dificile ce pot apărea în cercul de prieteni sau de colegi. Și, da, unii dintre părinții participanți la seminariile de parenting au recunoscut că nu i-au pregătit în niciun fel. Le-au arătat filme distractive, le-au oferit jucării care mai de care mai sofisticate și mai moderne, le-au spus povești frumoase și i-au trimis apoi în colectivitate.
Copilul agresor însă are și el povestea lui neștiută sau neînțeleasă de ceilalți și, de cele mai multe ori, nedeslușita nici de propria lui familie. Un copil neglijat sau lipsit de atenția părinților preocupați de lupta din cuplu ori un copil neascultat, bătut sau însingurat în propria familie, nu va știi să ceară atenție sau afecțiune de la cei dispuși să i-o acorde. El lovește, țipă, bruschează, umilește pe ceilalți pentru că nu cunoaște altă cale. Din poveștile copilului agresor lipsesc prințesele și eroii. Personajele din poveștile sale se ceartă, se insultă, se detestă și uneori chiar se urăsc.
Realitatea tristă este că nici părinții de copii-agresori nu conștientizează ce anume generează astfel de comportamente și aleg să se încrânceneze în susținerea cauzei lor (“nimic nu e în neregulă”, “aveți ceva cu copilul meu” etc) sau să se lamenteze că nu pot face față problemei. Deși rezolvarea nu este deloc simplă, soluția există iar sesiunile de lucru cu părinții și cu cadrele didactice desfășurate în ultimele săptămâni au demonstrat acest lucru. A înțelege fenomenul, a accepta că noi, adulții, suntem parte din problema dar și că soluția este în mâinile noastre, reprezintă un prim și important pas în rezolvarea problemei.
Vă rog să îmi scrieți dacă vă doriți să abordăm cazuri/situații cu care vă confruntați.
Și nu uitați că nu există problemă fără o soluție!”

Mesaj transmis de Lorena Diaconescu, consilierul Academiei Copiilor Sector 2 pe probleme de bullying.