Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a declarat sâmbătă că, în ultima vreme, apar semne de redresare mai puternică a economiei mondiale. Totuși, oficialul ar fi avertizat că se menţin încă „riscuri semnificative”, generate…. inclusiv de apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus, care, la rândul lor, în fucție de situație, iată, pot aduce noi perioade de lockdown, a transmis Reuters.

Okamoto a spus că la începutul lunii aprilie FMI îşi va actualiza estimarea actuală privind o creştere a economiei globale de 5,5% în acest an, pentru a reflecta măsurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii. Într-un discurs susţinut la China Development Forum, Okamoto şi-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la creşterea divergenţelor între economiile avansate şi pieţele emergente, circa 90 de milioane de oameni coborând sub pragul sărăciei extreme de la debutul pandemiei.

În contextul dat, FMI prognozează că venitul cumulat pe cap de locuitor în economiile emergente şi în curs de dezvoltate, în perioada 2020-2022, va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge mai mulţi oameni în sărăcie, a spus reprezentantul Fondului. „Perspectiva generală rămâne extrem de incertă”, a adăugat Okamoto, recunoscând că nu se ştie cât va dura pandemia.

foto: ziare.com