Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, care se află în vizită oficială în Saxonia Inferioară, în perioada 6-7 martie 2019, a avut o întâlnire cu Stephan Weil, prim-ministru al landului german Saxonia Inferioară, tema principală a discuțiilor fiind cooperarea economică, oportunitățile de investiții și proiectele industriale.

Printre aspectele concrete abordate de ministrul Ștefan-Radu Oprea s-au numarat: participarea companiilor din landul german în proiectele de tip Parteneriat Public-Privat din România; intensificarea cooperării bilaterale în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor și în promovarea conceptului Industria 4.0; organizarea anuală de forumuri de afaceri bilaterale, pentru a oferi companiilor informații și oportunități de colaborare.

Ștefan-Radu Oprea i-a adresat prim-ministrului Stephan Weil, în numele prim-ministrului Viorica Dăncilă, invitația de a veni în vizită oficială în România.

”România este o destinație ideală pentru investițiile în industriile inovative. Am accentuat acest lucru prin mai multe argumente: ritmul de creștere a PIB din ultimii ani, un regim fiscal competitiv, competențele extraordinare în domeniul IT și schemele de ajutor de stat pentru investiții. Prosperitatea cetățenilor din UE depinde în viitor de promovarea unei creșteri dinamice și sustenabile, bazate de inovație și cooperare”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Pe agenda vizitei în Saxonia Inferioară se mai află întâlniri cu Stephan Schostock, primarul orașului Hanovra, Gabriele Andretta, președinte al Parlamentului landului Saxonia Inferioară, Hauke Jagau, președintele Regiunii Hanovra, și cu Jutta Kremer, secretar de stat în Ministerul pentru Afaceri Europene şi Dezvoltare Regională al Landului. De asemenea, în seara zilei de joi, ministrul român va participa la evenimentul ”În vizită la prieteni”, organizat de landul Saxonia Inferioară și de Municipalitatea Hanovra, împreună cu Ambasada României la Berlin. La toate evenimentele legate de această vizită participă și Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.

În 2018 schimburile comerciale bilaterale ale României cu Germania au depăşit 33 de miliarde de euro, în creștere anuală cu 12%, din care aproximativ 16 miliarde de euro exporturi şi 17 miliarde de euro importuri.

Din punct de vedere investițional, conform statisticii Oficiului Național al Registrului Comerțului, Germania se plasează pe locul III, cu un capital înregistrat de 4,878 miliarde euro și un număr de 22.682 firme, la finalul anului 2018.

Landul Saxonia Inferioară este al doilea land din Republica Federală Germania din punctul de vedere al suprafeței și al patrulea din punctul de vedere al numărului de locuitori.