„Comisia economică mixtă organizată la Seul după 8 ani a avut ca teme principale energia și industria de apărare.

Am co-prezidat această comisie împreună cu ministrul comerțului, industriei și energiei, Dukgeun Ahn, din Republica Coreea.

Relațiile noastre comerciale au depăsit 1,2 miliarde USD, în creștere cu 34,75% în perioada dintre cele două sesiuni ale comisiei mixte.  Exporturile noastre însumează 581 milioane USD cu o creștere de 35,6%. Însă acestea pot fi crescute rapid prin vânzarea în mod direct a cerealelor și textilelor și nu prin companii intermediare cum se întâmplă astăzi. Am solicitat parții coreene să accelereze eliberarea certificatul pentru import la carnea de pasăre.

Am semnat împreună cu ministrul coreean documentul care consființește cele agreate împreună pentru intensificarea schimburilor comerciale între cele două țări, dar și asupra investițiilor coreene în economia românească, precum și transferul de tehnologie și cooperare industrială în industria națională de apărare. Domeniul energiei a avut o mențiune specială pentru că suntem deja angrenați în dezvoltarea de proiecte în energii regenerabile sau energia nucleară.

De asemenea, profitând de faptul că sunt la Seul am avut o întâlnire cu Seok Jong Gun, ministrul Administrației coreene pentru Achiziții Militare (DAPA), cu care am discutat despre cooperare industrială și transfer de tehnologie în industria națională de apărare.

Întâlnirile cu mediul de afaceri coreean au avut loc la sediul Asociației Coreene pentru Comerț Internațional KITA și KOTRI iar domeniile de interes au fost industria de apărare, energia, turismul, importul de vin și de bunuri diverse.

Totodată am avut întâlniri bilaterale cu reprezentanții companiilor Hyundai Rotem, LIG Nex, Samsung C&T, Hanwha Aerospace, dar și cu consulii onorifici ai României în Republica Coreea. Am stabilit ca următoarea întâlnire să fie în România cu ocazia BSDA sau la sediul MEAT pentru a continua discuțiile asupra proiectelor comune.

Doresc să îi mulțumesc Excelenței Sale Ambasadorul Cezar Armeanu, dar și colegilor consilieri economici din Seul, care s-au implicat pentru reușita acestei Comisii mixte, precum și colegelor care au asigurat secretariatul general, dar și reprezentanților instituțiilor și companiilor din România care au participat la evenimente”, a declarat ministrul Ecnomiei, Ștefan Radu Oprea.