Acolo dăinuie file din istoria noastră!!!

La ordinul împăratului Traian, o sumedenie de artiști – în frunte cu celebrul arhitect Apollodor din Damasc, s-a ridicat o coloană de-a dreptul monumentală. Denumit „Columna lui Traian”, monumentul este sculptat în marmură de Carrara, și reușește să relateze prin artă vizuală cele două războaie dintre daci și romani. Aproximativ 2500 de portrete ale războinicilor sunt imortalizate în încleștarea epică de pe Columnă, transmițând, astfel, faptele de vitejia și glorie generațiilor viitoare.

Demn de știut, de asemenea, Columna are o înălțime de aproximativ 40 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara (din care a fost construit și mormântul lui Ștefan Cel Mare), fiecare cântărind 40 de tone.

***

Dimensiuni
  • Înălțimea bazei:1,70 m
  • Înălțimea arborelui: 26,92 m
  • Înălțimea blocurilor: 1,521 m
  • Diametrul arborelui: 3,695 m
  • Înălțimea statuii: 1,16 m
  • Înălțimea totală a columnei: 29,78 m
  • Înălțimea scărilor elicoidale: 29,68 m (aproximativ 100 de picioare romane)
  • Înălțimea columnei, cu excepția plintei: 28,91 m
  • Înălțimea piedestalului, inclusiv plinta: 6,16 m
  • Înălțimea columnei deasupra solului: 35,07 m

În anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, începând cu 1558. În anul 1587, în locul statuii lui Traian, aflată inițial în vârful columnei, dar topită în Evul Mediu, a fost așezată din ordinul Papei Sixt al V-lea o statuie a Sfântului Petru.

🔎 „Cu excepția dacilor, niciunul dintre numeroasele popoare absorbite de Imperiu nu se poate lăuda că a văzut înălțându-se un monument mai demn și mai durabil închinat dragostei sale pentru neatârnare”. – Wilhelm Froenher (*curator la Muzeul Luvru)

🎥 Catalogat fiind „primul film din istorie” datorită multitudinilor de scene inscripționate, Columna servea drept mormânt pentru urna Împăratului Traian. Din păcate, mormântul a fost jefuit de Vizigoți care, după cucerirea Romei din anul 410, au furat vasul de aur în care se află cenușa Împăratului.

Capodopera antichității a atras atenția și altor conducători europeni – precum Napoléon Bonaparte, care a fost la un pas de a muta construcția la Paris. A fost convins însă că acțiunea urma să fie mult prea costisitoare. (sursa: Academia de Cultură )

🌱Inaugurată la 12 mai 113, „Columna lui Traian” este singurul monument care a supraviețuit în „Forul lui Traian”.

Foto: Academia de Cultură