O imagine din 1970. Celebra Cofetărie Casata. O, și câte… amintiri…!!!
Iată ce spune istoricul Dan Falcan: „Casata e tot un bloc vechi care a fost construit în 1938. Arhitectul era Jean Văleanu, un arhitect mare al Bucureştilor. Casata a devenit celebră tot datorită cofetăriei, tot după război. Era locul unde cel puţin eu mă duceam foarte des fiindcă făceau nişte prăjituri profiterol extraordinare. Aveau casate. Casata era o îngheţată lunguiaţă şi triunghiulară, împărţită în trei: fistic, vanilie şi ciocolată şi între cele trei era pusă dulceaţă de obicei de vişine, de cireşe. Era o îngheţată foarte bună, era învelită în staniol. Avea parfait-uri, care aveau formă paralelipipedică şi erau în general din ciocolată, sau din vanilie, sau din vanilie şi ciocolată, sau cu fistic, tot aşa învelite într-o hârtie albă sau în staniol.
Casata era 3 lei, profiterolul era 11,25 lei, cafe frappe era în jur de 6 lei, foarte bune şi acestea, aşa cu multă frişcă în nişte pahare înalte. Se găseau şi fursecuri şi bomboane, era o cofetărie bună”.
Profesorul A.R. își amintește, la rândul său: „De câte ori ieșeam mai pe-nserat de la Universitate, îmi răcoream gândurile cu o casată. Era bucuria serilor de miercuri și joi, când programul era mai solicitant. Apoi, vinerea sau sâmbăta, mă invitau studenții… era un soi de tradiție… cu toții eram un fel de abonați fideli ai acelui desert cu un gust perfect. Nu știu să fi existat ceva mai bun printre produsele de cofetărie la acea vreme! Gustai și parcă ți se limpezea mintea, prindeai puteri, te-ndemnai la o vorbă, o carte, un timp petrecut altfel, destins și cu bucuria a ceva cu care capitala se mândrea: înghețata Casata!
Gusturi inconfundabile, amintiri dulci ori romantice, zâmbete la răcoarea unor delicii de neuitat!
Ceva nemaipomenit, o marcă a Bucureștilor de altădată!”…

foto: Bucurestiul Secret

Casata era o îngheţată lunguiaţă şi triunghiulară, împărţită în trei: fistic, vanilie şi ciocolată.