Ministerul de Interne intenționează să aducă modificări importante, cât de curând, în ceea ce privește Codul Rutier.

Concret, potrivit unui proiect de act normativ, se va limita la 30 km/h viteza cu care pot circula bicicliștii și, totodată, vor putea fi amendați pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada.

Așadar, pietonii nu vor mai avea voie să folosească telefonul mobil sub nici o formă atunci când traversează pe trecerea de pietoni: fie că vorbiți la telefon, scrieți mesaje, ascultați muzică sau accesați diverse aplicații de ghidare precum hărți,  asta pentru că toate aceste acțiuni distrag atenția de la traversarea corectă și conștientă, iar pietonul merge mecanic, se arată în proiectul inițiat de Ministerul de Interne.

Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate crește numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați.

Demn de luat în seamă, inițiativa are la bază o statistică îngrijorătoare: în ultimul an și jumătate, aproape 500 de pietoni au murit și 1272 de persoane au fost grav rănite în accidente rutiere.