Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit joi seara pentru a analiza situația și pentru a decide noi măsuri pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Categoric, se propune PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ.

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat:

De Sărbători, vă rog gândiți-vă la SĂNĂTATEA dumneavoastră!

– propunerea este de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile, păstrând măsurile actuale

– o măsură în plus – organizarea activității operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi, se va stabili printr-un ordin comun al miniștrilor Sănătății, Economiei Energiei și Mediului de Afaceri.

– probabil că telecabinele cu o capacitate de 20 de persoane, vor funcționa cu 10  persoane. Telescaunele vor funcționa normal.

– toate măsurile, cu excepția închiderii piețelor care s-a stabilit că rămân deschise, rămân valabile, cele pentru situațiile unde este incidentă sub 1,5%, între 1,5% și 3% și peste 3% la mia de locuitori.

– ne vom axa pe luarea unor măsuri zonale

-gândiți-vă că situația nu este încă sub control, nu suntem într-o scădere

-asta înseamnă presiune pe sistemul sanitar

– fiecare dintre noi să respecte măsurile: portul măștii, igiena, distanțarea, telemunca

– de sărbători încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma

– mâine la ora 10.00, la Guvern, are loc ședința prin care se va aproba hotărârea de guvern care preia propunerile CNSU și prin care se prelungește starea de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu 14 decembrie.

– pârtiile sunt deschise dar cu respectarea măsurilor de restricții”.

În cadrul declarațiilor făcute după ședința CNSU, dr Raed Arafat a făcut referire și la obiceiul colindatului. Oficialul a spus că sfatul său personal e să se renunțe de această dată, pe cât posibil la colindat, obicei care presupune, în fapt o pleiadă de tradiții și adesea, un număr mare de persoane care merg din casă în casă, ceea ce, în contextul dat, poate reprezenta un risc atât pentru colindători, cât și pentru cei care sunt colindați. Totul doar pentru că există RISC, pentru că trăim cu toții o situație specială și precauția este mai mult decât necesară.